Reklamavbrott i filmtittandet

Reklamavbrott i filmtittandet

Alla har vi förmodligen varit med om att man till exempel tittar på ett intressant klipp på YouTube, en nyhetssida – och sen dyker reklam upp. Mitt i klippet eller filmen, helt utan förvarning. I vissa fall så leder det till att tittaren helt enkelt väljer att stänga av eller gå vidare. Vem tyckte att sådan reklam var en bra idé?

Reklam har blivit enklare att välja bort

Även om vi utsätts för mer reklam i dag, så har möjligheterna att välja bort den blivit fler. Trots att det ofta innebär att vi spenderar en slant så kan vi i dag se både filmer och serier utan avbrott med tjänster som Netflix och HBO. Tidningar har sakta men säkert börjat ersättas med nyhetssajter och även där får du betala för att slippa reklamen. Utan en prenumeration ser du bara begränsade versioner av artiklar och pop-up fönster som frågar om just prenumerationer dyker upp när du minst vill se dem.

Tittar man på vanlig tv så känner man nog igen frustrationen när reklamen dyker upp mitt i filmen. Detta är en av de stora anledningarna till att folk börjat vända sig prenumerationstjänster i stället. Det har diskuterats hur effektiv den reklamen är i dag eftersom vi tenderar att göra annat i reklampauserna. Du kanske känner igen dig om vi säger att många plockar fram telefonen? Det är inte helt ovanligt att folk scrollar igenom Instagram, spelar på något online casino och fördriver lite tid eller helt enkelt byter kanal. För länge sedan så kunde tv-reklamen till och med uppskattas. Eftersom nya produkter inte pressades ut i samma omfattning som i dag så kunde nyheten om en ny choklad vara ett glatt besked! Här är ett exempel på en Marabou-reklam från 50-talet.

Hur hanterar annonsörer detta?

I och med att folk tagit till taktiker och medel för att komma undan reklamen så har annonsörer fått göra detsamma – för att motverka det. Annonsblockerare fungerar till exempel inte lika bra som de tidigare gjort. Både streamingtjänster och nyhetssajter har blivit hårdare med att kräva prenumerationer för att erbjuda reklamfritt innehåll. Hela fenomenet har mer eller mindre blivit en moment 22-situation.

Hur framtiden ser ut lämnar vi osagt. Det vi kan gissa på är att det kommer dröja länge innan någon av parterna är nöjda.

Kommentarer avstängda

Kommentarsfunktionen är för närvarande avstängd.