Framtidens video blir nätverksbaserat

Framtidens videosystem är redan här, diskbaserade system som distribueras via nätverk. Redigeringsverktygen "Klipp ut" och "Klistra in" får helt nya begrepp när man enkelt kan hantera stora mängder video på samma sätt som vi i dag hanterar ordinära filer.

Video över nätverk
För nyhetsredaktioner som sänder tv är nätverk ett perfekt sätt att hantera den enorma mängd material varje dag. Det bildar ett centralt arkiv som låter vem som helst komma åt, utan att behöva gå och hämta ett fysiskt band som ligger i ett rum för bandarkiv.

Diskbaserade system
Sonys nya videoformat XDCAM är diskbaserat, vilket innebär att skivor i stil med dvd används för att spela in video. Fördelen är, som vi alla numer är bekanta med, att man kan visa ett klipp utan att behöva spola fram och tillbaka. Eftersom det inte finns något rullande inspelningshuvud utan en laser, innebär det mindre slitage på utrustningen - något som lönar sig i längden för företagen.

FireWire även för HD
FireWire som varit standardsättet att överföra dv från kamera till redigering integreras nu också med hd-tekniken. Först ut är Apples Final Cut Pro HD som nu låter dig redigera i hög kvalitet utan dedikerad hårdvara.

Skriv kommentar