Fritt fram eller totalförbud för nerladdning?

Regeringen vill göra ändringar i upphovsrättslagen. Nu kommer förslag från flera olika håll på hur man ska kunna reglera film- och musikindustrin så att det gynnar alla.

Regeringens förändring i upphovsrättslagen går ut på att de som äger upphovsrätten till musik eller film efter domstolsbeslut ska få ut ip-numret till misstänkta nerladdare. Detta har bara polisen fått tillgång till tidigare.

Andra förslag är att man ska påföra en nedladdningsavgift på internetabonnemanget så att upphovsrättinnehavarna kan få betalt ur en pott.

En lösning som redan existerar är att nerladdare betalar en månadsavgift för att fritt kunna ladda ner eller en engångsavgift för enstaka nedladdning. Något av förslagen är samtliga riksdagspartier inställda på.

Justitieminister Beatrice Ask, menar att det skulle vara omöjligt att släppa fildelning helt fri eftersom Sverige har avtal med EU, som inte går att kringgå. Men Beatrice Ask är ändå tydlig med att musik- och filmbranchen har ansvaret för att hantera sin affärsmodell. Gamla modeller måste moderniseras, tycker hon.

1 kommentar

  1. allbert
    Jo. vi kan gå ut ur EU och det kan EU inte hindra oss. Och sen kan man bilda ett folkets EU.
Skriv kommentar