10 miljoner till filmbranschen i Göteborg
Foto: bachmont

10 miljoner till filmbranschen i Göteborg

Göteborgs kommun satsar 10 miljoner kronor på filmbranschen nästa år. Målet är att Göteborg ska bli Sveriges mittpunkt för film.

I onsdags fattades beslutet i som bland annat innebär att Film i Väst får nästan dubbelt så mycket pengar som tidigare, totalt 5,5 miljoner kronor plus 2 miljoner som ska gå till talangutveckling olika filmprojekt.

– Filmen är en väldigt viktig konstform, och en väldigt lättillgänglig konstform. Vi ser gärna att man producerar filmer i Göteborg, och vill gärna se mer av det, säger kommunalrådet Thomas Martinsson (MP) till Sveriges Radio.

Tanken är också att större bolag som sysslar med filmproduktion ska komma till Göteborg.

4 kommentarer

 1. Sten
  Och hur mycket kommer det bli utveckling och inte bara täcka redan existerande utgifter ifall det blir en engångssatsning?
 2. Thomas Martinsson
  Hej Sten!

  Den här ekonomiska förstärkningen är inte en engångssatsning. Den ekonomiska förstärkningen av kulturnämnden och de två andra kommunala enheter som omnämns i beslutsunderlaget gäller tills vidare... på samma vis som andra delar av kulturnämndens uppdrag med kulturstöd och drift av ett antal institutioner.

  Med vänlig hälsning,

  Thomas Martinsson (MP), Kommunstyrelsen Göteborg
 3. Stefan
  Film i väst kändes till en början som en regional satsning på Trollhättan för att minska beroendet av tillverkningsindustrin på orten. Som det känns så äter nu Göteborg upp produktionen på Trollhättans bekostnad. Kravet från Göteborg kommer ju vara att produktionen skall ske i den kommunen. Jag vet inte om produktionen i Trollhättan har varit lyckad, men behovet av verksamhet som ger arbetstillfällen och skatteinkomster har inte minskat.
 4. Michael
  Känns ju som en piss i havet, om man tänker på öppen bar i Cannes….
Skriv kommentar