Guldbaggegalan "rasistisk och pinsam"
Sissela Kyle.

Guldbaggegalan "rasistisk och pinsam"

"Bitvis rasistiskt och pinsamt", skrev teaterregissören Farnaz Arbabi om gårdagens Guldbaggegala, enligt Göteborgs-Posten.

Flera gäster på Guldbaggegalan reagerade starkt på programledaren Sissela Kyles skämt. Bland annat presenterade hon prisutdelaren Kodjo Akolor med "Nu blir det färgfilm" och använde ordet "neger" om presentatören Marika Carlsson.

Sissela Kyles manus var skrivet av Calle Norlén.

6 kommentarer

 1. Edwin Östlund
  Han heter ju Kodjo Akolor som låter som "A Colour", kanske det Calle Nórlen syftade på.
 2. Kalle
  Klart folk blir kränkta när skämten går över huvudet på dom. Lite läskigt hur folks misstolkningar av skämt verkar avgöra om skämtet är rasistiskt eller inte. Men, men, då vet man att man inte kan säga till mörkhyade att de har en färgglad karaktär (om de är roliga och väldigt utåt av sig). Vore bra om de kränkta personerna kunde göra en lista på vilka personer och ord som inte får blandas ihop.
 3. Irfan
  Jag hoppas att jag inte ser ett Sverige där skämt inte vågar uttalas i rädsla för att de "kan" uppfattas som rasistiskt. Jag såg klippet och kan inte säga att det finns något rasistiskt över det hela. Som Edwin säger så heter han ju Akolor och jag kan tänka mig att man har dragit detta skämtet mest som parallell till det. Kanske lite för att han är mörk också. Men behöver detta uppfattas som rasistiskt? Inte i detta fallet, enligt mig.

  Rasistiskt är om man uttalar sig i syfte att nedvärdera viss färg, nation m.m.
 4. Olov
  @ Irfan
  Jag uppfattade det som att kritikern upplevde att alla skämt/kommentarer som var riktade till icke-etniskt svenska(generalisering!), var just om deras ursprung/hudfärg. Man borde se bortom sådana saker, vilket ofta är den nutida definitionen av rasism, vad jag vet.

  Däremot så är det en del, som många säger, missuppfattningar. Om man bara letar tillräckligt mkt så finner man problem, vilket tycks vara fallet här. Pinsamt!
 5. Fredrik
  Stör mig på "och använde ordet "neger" om presentatören Marika Carlsson."

  Varför hon gjorde det var ju för att Marika hade en turné som hon själv kallade "En negers uppväxt"

  Men jag tycker att skämten var onödigt rasistiska så jag förstår och håller med endå.
 6. Ahmed
  Men vafan! Jag ser inget rasistiskt med det hela. Hon sa "färgfilm" inte "Här kommer Negerfilm" Dessutom tror jag att hon bara följde manuset som hon troligen inte skrivit. Nej, det är inte okej med rasistiska skämt, men vart är det rasistiska?
  Och antagligen var det meningen att svenskar ska fatta att det finns länder utanför Sverige. Vi vågar inte erkänna att det finns en värld runt omkring oss. Vi ignorerar allt och alla.
  Kanske var det ironiskt? Har ni inte tänkt på att det kanske var en pik till att Sverigedemokraterna är dumma i huvudet. Att vi inte ska lyssna på dem fast många gör det?
Skriv kommentar