Hjälp brandmän med en hjälmkamera som ser i mörker

Hjälp brandmän med en hjälmkamera som ser i mörker

Brandmannen Lars från Värnamo Räddningstjänst söker hjälp på forumet. Kan du hjälpa honom med tips på en hjälmmonterad kamera som kan spela in i mörker?

Lars Ågerstrand, brandman på Värnamo Räddningstjänst, söker efter tips på en lätt och smidig hjälmkamera som kan underlätta brandmännens arbete när de ska släcka bränder och söka efter folk i mörka utrymmen.

Tanken är att ett befäl ska kunna se samma sak som en brandman, och samtidigt ge order via kommunikationsradion. Lars föreställer sig att det kan ske med hjälp av en kamera monterad på hjälmen som skickar video trådlöst till en dator i ett fordon (eller någon form av bärbar handdator) som befälet tittar på. Befälet ska också kunna växla mellan olika kameror för att bilda sig en överblick.

Lars utvecklar vad han menar:

Idag så har jag en HD-kamera på hjälmen, den ger kanonbild i hyfsat ljus men kan lika gärna stängas av i rök eller mörk miljö, kanske finns det andra alternativ.
Men sen är den också enbart ett sätt att utvärdera insatsen efteråt då bilden inte visas live utan jag måste tillbaka, tanka över filmen och sedan hoppa till det jag vill visa. Så mycket tid har vi aldrig på en insats, vi hinner möjligtvis trycka på rec på kameran i bilen på väg ut, sen måste allt bara rulla på automatiskt i princip.
Så en väg att få den bilden till en portabel skärm eller liknande vore kanon, men det är givetvis svårt då det ska vara trådlöst, batteridrivet, väldigt lättanvänt, låg vikt, fysiskt litet och tåla stryk, ingen lätt kombination.

Kan du hjälpa Lars med tips? Skriv ett svar i tråden "Räddningstjänsten behöver lite hjälp från er!" och låt oss gemensamt försöka förbättra brandmäns situation att släcka bränder!

Skriv kommentar