IFPI börjar nu lagra fildelares ip-adresser

Ifpi börjar nu att lagra ip-adresser från personer som fildelar upphovsrättsskyddad musik. Syftet är att kunna polisanmäla misstänkta fildelare.

3 kommentarer

 1. DanyaelX
  Hepp!  Jag ställer mig tveksam till lagens möjligheter när till och med poliser och åklagare själva är pirater. Jag råkar känna några poliser i Skåne, och tja... man undrar vad som händer när de första ungarna/studenter/familjer som har en mamma/pappa polis/åklagare som själva laddar ner och blir anmälda till polisen av IFIP eller APB.

  Jag menar av 1.1miljoner svenskar så är det statistiskt sett väldigt möjligt, och efter som poliser och åklagare i stort sett aldrig blir åtalade utan får reprimander från sina chefer bara...

  Okej jag gillar fildelning och anser att information ska vara fri, men även att upphovspersonerna ska få mat på borden.

  Vad IFIP, MPAA, RIAA, APB igentligen är sura över är inte deta tt material sprids. De skiter de ganska högaktligen i. Vad som stör dem är att INTE de KONTROLLERAR spridningen SJÄLVA, och på så sätt kan tjäna en summa pengar. För faktiskt så är internet det bästa infrasturkturmässiga leveranssystemet. Där är inga mellanhänder.

  Om RIAA hade varit snabba i mitten av 1990talet så hade Frauhofer Institutets MPEG 1 Layer 3 (beställt på uppdrag av Thompson) varit använt till att sälja musik billigt och snabbt. Och jösses vilka summor de hade tjänat. Men på 1990talet ansåg folk fortfarande i de stora bolagen att internett är för nördar och är end agslända som inte kommer att hålla.

  De var för konservativa, och detta kostade dem kontrollen på musik spridning. MPAA lider av samma sjukdom. De trodde säkert inte att en kodeck som var bättre än Cinepak, MJPEG, MPEG2 och Indeo skulle dyka upp och vara skräddarsydd för filmspridning över internett. Folket bakom DivX ansågs av styrelserna i Hollywood (där makten sitter tro inte annat) vara en idiotisk och korkad sammling människor.

  De borde fattat vinken när man kunde se MatriX ca en månad innan den komut i sverige att det var dags att handla nu.

  Men inte då, som alla stora konservativa megalomaniska kontrollhungriga jättar väljer man att VÄGRA erkänna att man har fel, och att resten av världen har fel, alltså har man själv rätt. För vi är störst alltså har vi rätt.

  Nu är det försent, informationen är anarkistiskt fri, och man har inte moraliskt stöd från marknaden, och man alienerar sig själv från marknaden genom att i realiteten kalla alla köpare för tjuvar och moraliskt stående väsen.

  Det har aldrig handlat om pengar, pengarna är en bisak som kommer från kontroll av marknaden. De (RIAA/MPAA) kontrolerar redan alla andra medium utom just internet. Om du kontrollerar mediumen så kan du lättare styra vilka grupper som ska bli populära, helst så få som möjligt, för att tjäna maximalt med pengar. Nu upptaäcker de att grupper och filmer som ingen hade hört talas om får kultstatus och börjar bli populära och säljer lite mer än vanligt, och deras hårtmarknadsförda band börjar dala i försäljningssiffrorna. De får panik för när försäljings siffrorna dalar, betyder det att de INTE är i kontroll av marknaden.

  Jag är för både fri spridning av information, och för att upphovsrättspersonerna ska få mat på bordet.
  Hade branchen agerat tidigt så hade detta varit möjligt.

  Man hade kunnat lansera bakkatalogen med musik på n
  tet och ta 2kr per låt och endast låta musik från skivor som inte finns i tryck längre finnas på nätet, medans den senaste musiken finns i butikerna. Då hade man dels förberett för att fasa ut skivbutikerna helt (Vilket hade skapat ett ramaskri i sin egen rätt) om en 20 år eller så. Dels hade man tjänat penag på inspelat material som bara ligger och dammar i arkiven.

  Jag hade gärna laddat ner lite JellyRoll Morton eller Woody Guthrie för 2kr låten på nätet.

  Man hade kunnat göra samasak med filmbranshen, det finns ju hur många filmer somhelst som bara ligger och tynarbort i arkiv och folk glömmer gammla klassiker. Ladda ner Tarkovskij för 10-20kr per film och låt videobutikerna ha hand om de absolut senaste filmerna från de senaste 30åren istället.

  Nu är minaförslag helt omöjliga eller väldigt svåra att genomföra, dels därför att man har förlorat initiativet (där med kontrollen) och därför att nu hade det inneburit att man erkänner att man har fel. Vilket är helt oacceptabelt.


  Hur serframtiden ut?
  Ja du... i värsta fall så komemr vi att se framtoningen av aggresivare crackergrupper som det svenska rollspelet Neotech förutspår med sina CybLib (Cyberspace Liberationfront) grupper som reaktion mot dessa privata organisationers numera fachistoida polis metoder i halvlagliga gråzoner.

  Har vi tur, kommer det en lösning som alla kan leva med.

  Chris Vighagen
 2. Anonym
  rolig artikel chris.
  bra struktur och en bra röd tråd
 3. DanyaelX
  oj... ser att där är en del stavfel och andra små saker...som problem med avstavning...

  berom överseende för detta...hade rättat det, men det ser ut som man inte kan editera sina kommentarer...


  det ska stå
  "genom att i realiteten kalla alla köpare för tjuvar och moraliskt LÄGRE stående väsen"

  inte

  "genom att i realiteten kalla alla köpare för tjuvar och moraliskt stående väsen"


  Det är för övrigt inte riktigt min egen ide som jag lanserar som alternativ, det var Janis Ian (känd för låten "at seventeen") som föreslog detta i sin internet blogg för nått år sedan.

  Chris V.
Skriv kommentar