Nu byggs en ny IMAX-biograf i Göteborg

Nu byggs en ny IMAX-biograf i Göteborg

Den 7 oktober började arbetet med att bygga en IMAX-biograf i Göteborg med plats för 214 personer.

IMAX with Laser installeras i salong 2 på Filmstaden Bergakungen. Salongen får 214 platser, stor välvd duk och ett immersive sound system som tillsammans levererar den storslagna bioupplevelse IMAX kännetecknas av.

Arbetet startar den 7 oktober och ska ta några månader. Under tiden hålls salong 2 stängd.

– Det känns fantastiskt att vi snart kan ge vår publik i Göteborg möjligheten att uppleva filmer i IMAX, säger Helena Eklund, marknadsdirektör på Filmstaden. Vi strävar alltid efter att leverera den bästa bioupplevelsen. Avgörande för det är teknik och komfort, och där ligger IMAX alltid i framkant.

IMAX with Laser använder skarpare projektorteknik genom att projicera 4K-bilder med laser på duken samt och ett 12-kanaligt tredimensionellt ljud (så kallat immersive sound system). Duken är välvd, vilket innebär att den omsluter. Biografen på Bergakungen kommer också ha IMAX DMR, en teknik för digital efterbearbetning av filmer för att omvandla dem till IMAX-formatet med bästa bildkvalitet och ljud. Salongen kommer också ha stark lutning, så kallad gradering, för att alla besökare ska ha perfekt sikt. Dessutom byts alla stolar ut till recliners, en bred, bekväm och ställbar fåtölj.

Det finns i nuläget två IMAX-biografer i Sverige. Cosmonova på Naturhistoriska riksmuseet och en kommersiell biograf på Mall of Scandinavia i Stockholm.

Det är Nordh Bygg som bygger om salongen, som tidigare byggt om Filmstadens biograf i Täby.

2 kommentarer

  1. Albin
    Jag är ganska säker på att det är en IMAX i Filmstaden Scandinavia också.
  2. Peter Dahlgren
    Du har rätt Albin, det är Mall of Scandinavia det handlar om (inte Täby), artikeln är uppdaterad.
Skriv kommentar