Biografcentralen får halv miljon för att distribuera independentfilm

Biografcentralen får halv miljon för att distribuera independentfilm

Folkets Bio och Biografcentralen har utvecklat ett system för att distribuera oberoende film digitalt. Nu ska det finslipas innan det släppas.

Biografcentralen har beviljats 480 000 kronor från Kulturbryggan för ett digitalt filmdistributionssystem för independentfilm. Det ska ske i samarbete med Folkets Bio Filmlager.

Just nu distribueras filmer på hårddiskar som färdas genom landet med buss eller lastbil. Det finns därför ett behov av att skicka runt filmerna mellan biograferna digitalt, vilket både blir billigare och bättre för miljön. Det gäller i synnerhet oberoende filmare som inte har ett stort distributionsbolag i ryggen som kan bygga upp den infrastruktur som krävs.

Systemet har redan testats under hösten på en handfull biografer med lyckat resultat. Pengarna från Kulturbryggan ska användas för att vidareutveckla och färdigställa systemet, som ursprungligen är framtaget av Jesper Furu på dibitek i Malmö.

Folkets Bio Filmlager finns i Malmö och distribuerar filmer för Atlantic Film, Filmcentrum, Folkets Bio, Noble Entertainment, NonStop Entertainment och TriArt Film.

Skriv kommentar