Ingen höjning på tomma dvd-skivor

Det blir ingen större prisförändring på inspelningsbara cd- och dvd-skivor. Efter ett halvår har Copyswede och IMI kommit överens om den nya ersättningen.

Den 1 juli i år kom organisationerna Copyswede och Inspelningsmediainstitutet (IMI) överens om att höja kassettersättningen. De nya bestämmelserna skulle alltså ge en ersättning på 0,25 öre per megabyte för en inspelningsbar dvd-skiva. Det skulle innebära 7,50 kronor för en dvd-r på 4,7 gigabyte, utan moms. Denna höjning uteblir alltså och priset behåller sin nivå på 3,25 kronor för en dvd-r.

För en dvd-rw, alltså återinspelningsbar dvd-skiva, blir ersättningen nu 5,20 kronor. Först var det tal om en ökning till 20 kronor, men Copyswede har varit beredda på att jämka.

- Vår strävan har varit att hitta en rimlig ersättningsnivå. Vi anser att kompensationen till rättighetshavarna för kopiering är tillräcklig, samtidigt som den inte påverkar marknaden. I den nya lagstiftningen skiljer man mellan inspelningsbara och återinspelningsbara skivor, vilket vi tagit hänsyn till. Det säger Hans-Olof Dahlén, kassettersättningsansvarig på Copyswede, som representerar artister, tonsättare, fotografer med flera.

Kassettersättning är en ersättning till upphovsrättsinnehavare för privat kopiering (förväxla inte med piratkopiering). Dagens upphovsrättslag ger vem som helst rätt att göra kopior av ett original för eget bruk.

Den 1 juli höjdes ersättningen, samtidigt som den kunde sänkas under vissa omständigheter. Däremot ger de nya bestämmelserna möjlighet att sätta olika prisnivåer på återinspelningsbara skivor (typ dvd-rw och cd-rw), och de som går att spela in bara en gång (dvd-r och cd-r).

1 kommentar

  1. Anonym
    Hur blir 0,25 kr/Mb och en DVD på 4700Mb 7,50 kr?

    Något fel med siffrorna någonstans...
Skriv kommentar