Ingmar Bergman död

Ingmar Bergman död

Filmregissören Ingmar Bergman har avlidit, 89 år gammal. Bergman dog i sitt hem på Fårö utanför Gotland i dag på måndagsmorgonen.

- Ett Filmsverige utan Ingmar Bergman går knappt att föreställa sig. Under mer än ett halvt sekel har han lett oss in i sina alldeles egna filmiska landskap - och konfronterat oss med oss själva. Han har oförtrutet ställt de största frågorna om att vara människa, och visat vår utsatthet, vår litenhet, men också vår storhet. Filmerna är en sorts tröst. Ingmar Bergman har lämnat oss, men hans filmer kommer att leva vidare, långt långt efter att han är borta, säger Cissi Elwin, vd för Svenska filminstitutet i ett pressmeddelande.

Bergman föddes i Uppsala 1918. Han regisserade ett 40-tal långfilmer, långt över 100 teateruppsättningar och mängder av tv-filmer och tv-teater. Det stora internationella genombrottet kom med Oscarsbelönade Jungfrukällan (1960).

Andra uppmärksammade filmer är Sjunde inseglet, Persona, Smultronstället, Tystnaden, Viskningar och rop och Fanny och Alexander.

Diskutera nyheten i forumet.

2 kommentarer

 1. Christopher.Alice
  Ända borta i Los Angeles sitter jag, och så ser jag detta.
  Jag vet inte allt om livet, men hoppas att han har det bra och att han trivs, vart han nu är.

  Hej Då Ingmar.
  Christopher
 2. Anonym
  Hej Ingmar
  Du var min hjälte och min stora förebild. Hoppas du får det bra dit du kommit och att dina förebilder finns vid din sida.

  Kommer att sakna dig och alltid minnas dig.

  Hej då kära Ingmar
Skriv kommentar