Kameran som spelar in en miljon bilder per sekund
Phantom v12 från Vision Research.

Kameran som spelar in en miljon bilder per sekund

Vision Research har utvecklat Phantom v12. Videokameran spelar in imponerande en miljon bildrutor per sekund. Dessvärre i en väldigt konstig upplösning.

En av fördelarna med filmkameror jämfört med video är inspelningshastigheten. Videokameror har traditionellt sett inte lyckats tömma bildsensorn på information i lika hög hastighet som det går att skriva till ett lagringsmedium.

Vision Research har däremot ändrat på det. Deras nya videokamera, Phantom v12, spelar in video i en häpnadsväckande hastighet av en miljon bilder per sekund. Den höga bildfrekvensen har dock fått ge avkall på upplösningen, som blir konstiga 128 x 8 pixlar.

Men den högsta upplösningen, 1280 x 800 pixlar, ger ändå en bildfrekvens på 6 315 bilder per sekund som ändå är väldigt imponerande. Omräknat i storlek blir det en megapixel, vilket är ungefär hälften av full-hd.

Den minsta exponeringstiden är 1 millisekund (standard) eller 300 nanosekunder vid en miljon bilder.

Den praktiska nyttan med att spela in en miljon bilder förhåller sig främst inom forskningsvärlden. En vanlig biofilm spelas jämförelsevis in i 24 bilder per sekund. Motsvarande sekund med en Phantom v12, inställd på en miljon bilder per sekund, skulle därför ge en sekvens på 11,5 timmar om den spelas upp i vanlig biofilmshastighet.

Fakta

Tillverkare: Vision Research
Modell: Phantom v12
Upplösning: 1280 x 800 vid 6 315 b/s (128 x 8 vid 1 000 000 b/s)
Högsta bildfrekvens: 680 000 b/s eller 1 000 000 b/s (valbart)
Minsta exponeringstid: 1 millisekund (standard) eller 300 nanosekunder (valbart)
Inbyggt minne: 8, 16 eller 32 GB
Färgdjup: 8 eller 12 bitar
Gränssnitt: PAL, NTSC, HD, komponent (720p), HD-SDI 720p
Objektiv: F-fattning
Storlek: 127 mm hög/bred samt 292 mm lång (utan objektiv)
Vikt: 5,2 kg

7 kommentarer

 1. Danell
  Vad stört...
 2. Johan Ask
  Vad kommer den kamera kosta?
  Den verkar ju vara mycket bättre än DV kameror =)
  Kanske något för indie filmare?
  // Johan
 3. MaSaz9023
  Vad kommer man kunna uppnå men en sån här kamera? Jag är själv väldigt okunning men vet att man kan få en unik bild en miljondel eller vad det blir vilket man kan göra väldigt snygga slowmotion scener men finns ju redan kameror som tar i 1000 bilder per sekund m.m vilket i sig ger väldigt snygga glassplitter m.m. Vilka effekter, användnings område kommer den här användas till?
 4. fan va
  fett! sjukt! får man se nå samples eller?
 5. Tja
  Det är uppenbarligen för forskningssyfte. Filmen uppfanns en gång i tiden som ett vetenskapligt instrument för att kunna studera rörelse. Tex undrade man om hästen någonsin hade alla fötter i luften när den springer.. omöjligt astt se.. utan film.
 6. Peus
  Snygga kommentarer.
  Bättre än DV kameror, tja... HDV är bättre än DV också (om man nu inte räknar det till DV), eller film, eller varför inte RED.

  Samples, forskningssyfte etc, antagligen inte i en miljon bildrutor i sekunden. Frågan är varför den möjligheten ens finns när upplösningen vertikalt är hela fantastiska 8 pixlar! Åtta pixlar, det är sämre än den sämsta mobilkameran. Det är fan t.o.m. dåligt för att vara en display på en mp3 spelare. Eller forskningssyfte, möjligen. När jag tänker efter, likväl tycks folk inte läsa så noggrant och därtill inte ha mycket genomtänkt att skiva.

  Kolla in: http://www.ljud-bildmedia.se/ och deras Phantom HD om denna sak intresserar er.
 7. Johannes
  Såg på internet att den skulle kosta cirka 24 000 pund motsvarande lite drygt 200 000 svenska kronor. Jag är sugen på att köpa en så har mailat ett företag om prisförslag på en av de gamla modellerna v9.1.

  Peus: den har ju även möjligheten att spela in filmer i 1280 x 800 vid 6 315 b/s och fler i lägre upplösning. Så det är väl kanske inte just 1 milj bilder som största användningsområdet är då upplösningen då är så jävla kass. Bara att dom gjort det för det var möjligt...
Skriv kommentar