Höjd avgift på hårddiskar och digitala minnen
Dyrare att köpa hårddiskar vid årsskiftet. Foto: Jason Bache

Höjd avgift på hårddiskar och digitala minnen

Vid årsskiftet höjs privatkopieringsersättningen. En extern hårddisk kostar då 80 kronor mer. Usb-minnen kostar en krona per gigabyte (men max 80 kronor).

Skiljenämnden har beslutat att gå Copyswede till mötes i en tvist mellan Copyswede och UMA, Universalmediaalliansen. UMA ville att privatkopieringsersättningen skulle försvinna. I stället höjs den.

Privatkopieringsersättningen (tidigare kassettersättning) är en avgift som ligger på alla medium (hårddiskar, blu-ray, usb-minnen etc) som kan användas för laglig kopiering av upphovsrättsskyddade verk för privat bruk.

- Dagens avgörande av skiljenämnden är olyckligt. Det visar prov på att gå i otakt med tiden och är ett tydligt exempel på svårigheten att juridiskt navigera på marknader med snabb teknisk utveckling och stor innovationskraft, säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen.

- Dagens utslag i skiljenämnden visar att upphovsrättslagen är väl rustad att följa den tekniska utvecklingen så som den är tänkt att göra. Nämndens beslut understryker också det självklara i att möjligheten att kopiera för privat bruk förutsätter att rättighetshavarna också kompenseras för den kopiering som sker, säger Mattias Åkerlind, vd för Copyswede.

Problemet med att vissa medium beläggs med kopieringsskydd som är olagliga att ta sig förbi, men som man ändå är tvungen att betala ersättning för, är däremot inte löst.

6 kommentarer

 1. Gunnar Österlund
  Diverse artister skall med ord ha betalt för att väljer en hårddisk eller ett USB-
  minne för att lagra mina egna digitala foton som jag är upphovsrättsinnehavare till. Typisk för bananmonarkin Sverige!
 2. Anders ljungberg
  ersättningen kommer att gå till skivbolagen artsiterna kommer att få små smulor typ 6% av beloppet på 80KR
  skivbolagen anser i praktiken att det är dom som är rättighetshavarna och har rätt till musiken inte artisten .skulle artisten få för sig att säga uppkontraktet med skivbolaget riskerar artisten att bli stämd på flera miljoner dollar plus att skivbolaget kräver att de ska ha rätt till all musik matrial från artisten
 3. Urban Nilsson
  Material som distribueras på medium som är kopieringsskyddade bör ju i rimlighetens namn inte heller komma ifråga när privatkopieringsersättningsintäckterna fördelas. Duh! Hur svårt kan det vara?
 4. Arvid
  Vilket skitbeslut, ska jag börja betala extra när jag köper ryggsäck snart också? En krona litern upp till max 80? Vissa förvarar ju stöldgods i ryggsäckar.
  Mitt exempel är EXAKT samma sak.
  Detta beslut är helt befriat från logik, är skiljenämnden verkligen kompetent nog att fatta så viktiga beslut? Luktar inkompetens eller lobbyism/korruption
 5. Filip
  I mina ögon så har dom nu legaliserat piratkopiering...
  Inte juridiskt men moraliskt.
 6. Johan
  Det lär ju börjas köpas fler hårddiskar och minnen från utlandet nu.
  Att ta "kopieringsavgift" är ju att ta betalt för att vi kopierar filmer/musik osv.
  Men då ska det ju även bli lagligt att tanka hem film/musik, hur kan man annars ta betalt för det??
Skriv kommentar