Kenta död

Kenneth "Kenta" Gustafsson avled i söndags natt (2/3), 54 år gammal. Han och vännen Stoffe (Gustav Svensson) blev rikskändisar i Stefan Jarls dokumentärfilm Dom kallar oss mods från 1968.

Där vi får följa de två arbetslösa och ?så kallade? utslagna ungdomarna Stoffe och Kenta i deras tillvaro präglad av alkoholism, fattigdom och försummelse.

Filmen blev mycket uppmärksammad för att den visade upp en annan sida av 60-talets Sverige. Stefan Jarl följde upp filmen med ytterligare två dokumentärer om Stoffe och Kentas liv. I andra delen av Modstrilogin Ett anständigt liv (1979) dog Stoffe av en överdos heroin. I den tredje filmen Det sociala arvet (1993) skildras Kenta och hans son Patrik. Hela filmtrilogin är en kraftfull dokumentär som utgör en unik bild av Sverige som spänner över ett kvartsekel.

1980 deltog Kenta i Melodifestivalen med låten Utan att fråga och kom sexa. Men väckte stor uppståndelse och rubriker med sin kontroversiella T-shirt med tryck: Try it, you?ll like it´69. Senare turnerade han en del och debuterade som poet.

Skriv kommentar