Körkort för videoredigeringsprogram införs

Körkort för videoredigeringsprogram införs

Många saknar utbildning och erfarenhet för att klippa film. Det är slutsatsen sedan den europeiska branschorganisationen EBU röstat om att införa särskilt körkort för videoredigerare.

Från och med den första januari 2012 krävs det ett särskilt "körkort" för att redigera film i näringsverksamhet. I körkortet ingår en kunskapskontroll som leder fram till en "uppkörning" där redigeraren ska kunna klippa ned tio minuters material till ett 30 sekunder långt tv-inslag. Allt på tid.

Förslaget har mött hård kritik från enskilda bolag som menar att EBU (European Broadcasting Union) träder över sina befogenheter och att branschen kan lösa eventuella problem själv. Men överlag är branschen ändå positiv till förslaget.

- Våra medlemsföretag klagar ofta på den bristande kompetensen som filmklippare och videoredigerare har. De uppfyller inte de krav som jobben kräver, utan försöker lära sig efterhand. När företag söker klippare för tv-nyheter eller tv-serier krävs det ett högt arbetstempo och att kunskaperna redan sitter på plats, säger Joseph Nicholson, ordförande för EBU, i ett pressmeddelande.

I Sverige har Myndigheten för radio och tv fått bemyndigande för att bedriva kontroll och förordnande av yrkesverksamma klippare. SVT har redan börjat internutbilda personalen för kommande kunskapstest som äger rum i höst.

6 kommentarer

 1. Martin Öberg
  Det låter som en bra idé enligt mig. De kan öka statusen på yrket.
 2. SMPse
  Det är väl därför som de stora aktörerna på marknaden överväger att införa en "Turbo"-knapp som väsentligen kommer att göra regideringen snabbare. Möjligheten att välja olika mode för klippning som t.ex. MTV-style eller Slow Cinema (typ Tarkovskij och Tarr) kommer också att ingå som en anpassning till den klippteknik användaren föredrar...
 3. Johan Malmsten
  jmalmsten ställer sig upp vid nobelpris-bordet och utbrister "ÄNTLIGEN!!!"

  ;)
 4. Dan
  april april...
 5. Andreas Lindblom
  Haha sämsta aprilskämtet jag hört, men lite kul va det ;)
 6. Peter Dahlgren
  Fast jag måste säga att jag är lite besviken att ingen knäckte Joseph Nicholson = Jack Nicholson. :)

  http://www.imdb.com/name/nm0000197/
Skriv kommentar