13 kreativa filmer som inte är spelfilmer

13 kreativa filmer som inte är spelfilmer

Att vara kreativ är en viktig egenskap hos filmare. Vi tipsar om ovanliga kortfilmer som är allt annat än spelfilmer och saknar klassisk dramaturgi.

Vi fokuserar i huvudsak på spelfilm. Men det behöver inte vara så. Här har du 13 filmer som inte har någon klassisk dramaturgi bakom sig, utan är kreativa montage och liknande.

1. Visa på symmetri

Att jämföra saker med varandra är ett väldigt effektivt berättarknep. I den här videon som passande nog heter 

2. Gör en timelapse av vår vackra natur

 

3. Filma ur en rockrings synvinkel

Varför inte vända på hela berättelsen och filma från ett väldigt oväntat perspektiv? En rockring tror jag aldrig har skildrats förut.

4. Byt ut speakerrösten

Naturfilmer har ofta en len berättarröst som ger mening åt vad som händer på skärmen. Vad händer om man byter ut den?

5. Spela in musikvideo - ett instrument i taget

Har man ingen orkester kan man väl lika väl spela alla instrument själv. Eller göra ett montage av enbart en violinist som spelar vinjettmusiken från Game of Thrones.

6. Gör film med en enda känsla

Ett ihopklippt montage med Nicholas Cages vredesutbrott från en mängd filmer ackompanjerat med sorglig musik. Inte direkt upplyftande, men ganska underhållande.

7. Klipp om befintlig film

Här är en annan väldigt kreativ idé. Ta Alfred Hitchcocks Fönstret åt gården och återskapa hela filmen som ett bildmontage gör en timelapse av hela filmen - i rätt ordning. Väldigt tidskrävande men också väldigt kreativt.

8. Fota stillbilder och gör levande

Om du inte kan bestämma dig för att filma eller fota så kan du förstås göra båda två. Ta 15 000 bilder och foga samman dem till en musikvideo med hjälp av stop-motion. Som den här till exempel:

9. Berätta historien i fel sammanhang

Denna danska reklamfilm visar hur något väldigt vardagligt som att åka buss kan göras intressant. Nämligen att placera hela historien i en helt annan inramning, precis som en trailer för en actionfilm.

10. Animera actionfigurer

Har du dina leksaker kvar från när du var barn? Gör då en stop-motion med Bruce Lee och Iron Man i en episk fight.

11. Sätt kamera på brandmans hjälm

Alla vet vi vad en brandman gör, men hur ser det egentligen ut mitt i branden? Sätt en kamera på brandhjälmen så att vi får se. Ytterligare ett tips på hur nya perspektiv kan ge intressanta videor.

12. Klipp musikvideo från filmer

Klipp en musikvideo genom att redigera in textstycken från olika filmer. Här ser du Ice Ice Baby av Vanilla Ice som tog tre månader att klippa ihop.

13. Animera musikal från spelfilm

Gör en musikal av en vanlig film, berättad i serieformat.

Skriv kommentar