Kulturhuset i Stockholm erbjuder kvalitetsbio

När många biografer stängs, väljer Kulturhuset i Stockholm att öppna upp en egen salong. Det är tack vare fem miljoner från kompetensfonden som Klarabiografen har kunnat byggas med den moderna teknik som krävs. Idén är att vara en biograf som inte styrs av kommersiella intressen.

Klarabiografen ska ge en intim och exklusiv känsla, utan popcorn, godis och cola. I stället ska det finnas ett café vid ingången där man kan äta en smörgås och dricka ett glas vin i anslutning till filmvisningen.
- Nu kan vi erbjuda ett alternativ till den stora biografgrannen, säger programproducenten Hanna Karlsson med en menande nick åt Sergelbiografen runt hörnet.
- Här har vi den arena som alla efterlyst för den film som inte visas på andra biografer.

Den nya biografen är förlagd i en del av läsesalongens före detta magasin. Salongen som har 74 platser är konstruerad av den norska biografexperten Torkel Saetervadet. Audioexperten Ingemar Olsson har skapat de ljudtäta väggarna som är en blandning av gipsplattor och gummi. Den nya digitala 2K-projektorn för 900 000 kronor håller Hollywoodklass, vilket betyder att den kan visa alla sorters filmer.

Ett år har det tagit att förverkliga Klarabiografen. Här kan man visa film i anslutning till Kulturhusets andra verksamhetsområden. En vision är att kunna visa helt nyproducerade kortfilmer, dokumentärer, animationer och långfilmer.

- Det har alltid varit en dröm att ha en biograf i Kulturhuset. Nu är kulturhuset komplett, säger koordinatorn Helena Gomér.

Skriv kommentar