Starka lampor får högre skatt

Starka lampor får högre skatt

I helgen var det Earth Hour. Samtidigt vill miljöutskottet införa en särskild skatt på elutrustning över 500 watt, vilket innebär att ljusutrustning drabbas.

Under ett extrainkallat utskottssammanträde under lördagen enades miljöutskottet om att lägga fram ett förslag om högre skatt på all elektrisk utrustning som drar mer än 500 watt. Skatten beräknas till 0,75 kronor per watt som överstiger 500 watt, men denna summa är ännu inte fastslagen.

För filmare innebär det att en Redhead på 800 watt kommer att kosta ungefär 225 kronor mer i nypris, och en Blondie på 2 kW ungefär 1 250 kronor.

Den nya skatten har fått Sveriges företag och industrier att gå i taket på grund av deras enorma energibehov på grund av all teknisk utrustning.

- Detta är en helt orimlig skatt som slår hårt mot landets småföretagare. Det finns knappast något företag som inte är beroende av elektricitet i dagens samhälle, säger Åke Luholt, ordförande för industriföretagens branschorganisation. 

Miljöutskottet hävdar dock att skatten är nödvändig för att framhäva Sverige som ett föregångsland inom effektiv klimatpolitik och hänvisar till att det är riksdagen som ska ta ställning till förslaget. Förslaget förväntas tas upp vid en omröstning i slutet av månaden.

1 kommentar

  1. Niklas
    Är det inte meningen att April-skämt ska vara roliga?
Skriv kommentar