Tips för att finansiera din indiefilm

Tips för att finansiera din indiefilm

Sitter du och drömmer om att göra en egen film, men är osäker på hur mycket det kostar eller om du ens kommer att ha råd? Ditt första försök lär inte få några finansieringsrundor från änglar på börsen, men det betyder inte att hoppet är ute. Här kommer vi med tips för att finansiera ditt indiefilmprojekt!

Börja smått

De senaste blockbuster-filmerna kostar vanligtvis långt över 100 miljoner dollar och även filmer som klassas som "lågbudget" i Hollywood brukar åtminstone kosta någon miljon dollar. Det är fortfarande väldigt mycket pengar för en total amatör, men din första film lär och bör inte vara i klass med den senaste från Marvel.

Om du börjar med mindre och kortare projekt så får du fortfarande all erfarenhet utan att ta stora risker. Sedan kanske du kan använda dina kortfilmer för att locka finansiering till ett större projekt?

Budgeten går längre än någonsin

Den godaste nyheten för dagens amatörfilmmakare är att den teknologiska utvecklingen har gjort så att det är billigare än någonsin att göra film. Att använda samma professionella utrustning som i Hollywood är fortfarande extremt dyrt för privatpersoner, men å andra sidan går det att spela in en helt okej amatörfilm med en schysst smartphone-kamera.

Dagens kameror är dessutom mer dynamiska och kan bland annat hantera olika förutsättningar för ljusförhållanden mycket bättre, så man kan få ett bra resultat utan en komplett uppsättning av professionell ljusutrustning. Kort sagt får man mer av mindre idag!

Gör det själv

Det billigaste alternativet är oftast att göra det själv. Det finns legendariska berättelser om filmer som skapats på en väldigt liten budget, så som Clerks, El Mariachi, Bad Taste och många fler inspirerande exempel. I många fall handlar det om att regissören anställer sina vänner, som jobbar gratis eller nästan gratis och/eller gör det mesta själv.

Det vill säga att en enda person hanterar kameran, ljussättningen, ljudsättningen, klippningen och så vidare. Robert Rodriguez skrev om sin erfarenhet med att göra just El Mariachi för 7 000 dollar i boken Rebel Without A Crew.

Försök att övertala vänner eller andra aspirerande filmmakare att erfarenhet är värt mer än en lön. De kommer inte att tro på dig, men några kanske hjälper till ändå. De positioner som är kvar är inte problem, det är tillfällen för dig att lära dig någon nytt! Att ha praktisk erfarenhet av de olika delarna av filmmakande kommer bara att göra dig till en bättre filmmakare. Film är ett mångfacetterat medium där kunskap i ett område ofta informerar andra områden.

För dyr? Hyr eller låna!

Om du verkligen vill ha utrustning du inte har råd med, såsom en professionell kamera, så går det lyckligtvis att hyra all nödvändig filmutrustning från uthyrningsföretag som Dagsljus. Tänker du fortsätta att göra filmer i framtiden kan du köpa in egen utrustning bit för bit.

Att köpa kostsamma kläder och kostymer som kanske bara används i en scen är bortkastade pengar på en tunn budget, men alla har kläder hemma — kanske du känner någon med kläder som passar ditt projekt? Det är så klart svårare om du exempelvis behöver medeltidskläder, men det kanske bor en cosplayer eller lajvare i närheten?

Crowdfunding

Om du har en bra idé så kanske vanliga människor är villiga att bidra med en slant för att förverkliga ditt projekt? Det är långt ifrån alla crowdfunding-projekt som lyckas, men det finns även ett par riktiga succéhistorier. Om du tror/tycker att ditt projekt är bra nog så kan du ju alltid testa - det värsta som kan hända är att du fortfarande är pank.

Ta ett privatlån

Om du behöver pengarna snabbt så kan du använda Lånemäklaren för att hitta ett passande privatlån. Den typen av lån kan nämligen användas till vad som helst, inklusive att göra film! Jämför villkoren och den effektiva räntan, så att du får det bästa möjliga lånet.

Skapa ett filmbolag

Det kanske låter dumt att starta ett filmbolag för att göra sin första film, men det är det inte om du planerar att investera en större mängd i projektet. Om du exempelvis ska köpa en massa dyr utrustning så kan du skippa momsen genom att företaget köper in (och äger) den. Skulle filmen gå i konkurs så är det bolaget som är ansvarigt. Dessutom kan du säga att du driver ett eget filmbolag!

Kommentarer avstängda

Detta är en sponsrad nyhet som Voodoo Film inte har skrivit och därför tillåts inte kommentarer.