Låt kvinnor göra film medan männen tittar på

Kvinnor har i regel förtryckts och motarbetats på filminspelningar. Det är ingen vacker bild av Filmsverige, men tyvärr är det inget vi kan blunda för längre. Kvinnor måste kvoteras in bland de kreativa yrkena för att nå en jämställdhet!

Har ni tänkt på en sak? Det är nästan bara män som gör filmer. Det är män som är huvudrollsinnehavare och det är män som är hjältarna och det är män som skriker instruktioner bakom kameran. Män, män, män. De få gånger en kvinna dyker upp sker det i objektifierad form med kort kjol och vickande höfter.

Män har traditionellt sett gjort väldigt dåliga filmer. Trots detta är det en gubbmentalitet som förtrycker kvinnorna aktivt från filmbranschen. All forskning tyder på att kvinnor diskriminerats på alla punkter i både arbetsliv och i samhället. Filmbranschen är inget undantag. Det är inte mer än rätt att kvotera in kvinnorna så att det blir en jämställd filmkonst. Först då kan vi vända de svackande besökssiffrorna på landets biografer.

Kvinnorna ska dessutom få majoriteten av filmpengarna för att producera nya filmer. Män får söka sig till teknikyrken (där de hör hemma!) och låta de kreativa komma till skott att göra några riktiga filmer. Det finns nämligen inte en enda man som har skrivit ett läsvärt manus som tar upp riktiga problem. Inte utan att en kvinna på något vis har varit delaktig i arbetet åtminstone.

Därför är det inte mer än rätt att de diskriminerande kvinnorna får en bit av kakan och låter männen stå tillbaka. Låt kvinnorna visa hur det verkligen ska gå till. Jag stödjer er på alla sätt!

18 kommentarer

 1. Kent Frölander
  Ska inte det som skriva på denna sida vara faktabaserat och inte ren fiction eller har författaren bara en skev bild av verkligheten?
 2. Octavianus
  vad är det här för massa drabbel? Ngt ironiskt som inte jag fattar?
  Trodde att voodoofilm va en seriös sida.
 3. Tord
  Skit snack, så klart ska kvinnorna också få göra film. Men varför förtrycka männen för det? Tjejer har "alltid korta kjolar". Varför måste männen "alltid vara hjältar"; snygga, starka osv. Haha, iaf så hoppas jag att du skojjar, jag tror iaf att du gör det.
 4. Danne
  Kanske går lite väl långt där med att säga, jag citerar:

  "Kvinnorna ska dessutom få majoriteten av filmpengarna för att producera nya filmer. Män får söka sig till teknikyrken (där de hör hemma!) och låta de kreativa komma till skott att göra några riktiga filmer. Det finns nämligen inte en enda man som har skrivit ett läsvärt manus som tar upp riktiga problem. Inte utan att en kvinna på något vis har varit delaktig i arbetet åtminstone."

  Då lutar det helt plötsligt åt förtryck fast mot männen istället för kvinnorna. Men visst, jag har alltid tyckt att Roy Andersson skulle syssla med enbart ljus istället och varför håller inte dom där Hollywood-snubbarna på andra sidan atlanten, som Spielberg och Tarantino på med ljudarbete istället. Dom kan ju ändå inte regissera sevärd film.

  Vill bara avsluta med att okey, det är ingen majoritet av kvinnor i ledande poster inom filmbranschen och ofta kanske inte alltid i så smickrande roller som skådisar om vi ska det ur ett jämställt perspektiv, men jag anser att några av de senare årens filmer bevisat att kvinnor är på väg uppåt och den här ojämställdheten på väg att jämnas ut.

  Men det är mina åsikter..
 5. Lukas
  Absolut!
  Men att du skriver att der inte skulle finnas en enda man som skrivit ett läsvärt manus tyder ju nästan på att hela texten kanske bara är sarkasm. Folk måste väl inte vara feminister för att tycka att det ska vara jämställt mellan könen, det räcker med lite sunt förnuft. Dock är feminism sunt förnuft.
  Lukas
 6. direktor_x
  kvinnor får ta och lära sig att säga NEJ till objektifierade former först, men good luck med det säger jag :)
 7. Stefan H
  "Män får söka sig till teknikyrken (där de hör hemma!)"

  Vad sjutton, är detta ett skämt eller?
  Jag håller med om att vi ska ha ett jämställt samhälle men det får man ju absolut inte när man puttar in ett kön i ett fack!

  Johan Sahlander borde söka sig till något annat än att plumt försöka sig på skrivandet om jämnställdhet.
 8. Gustav R
  Idiot.
 9. Sara
  Allt som är vacker I välden har skapat hälften av kvinnor och hälften av män. Feminist betyder inte att kvinnor ska styra allt.
 10. Johan Sahlander
  "Allt som är vacker I välden har skapat hälften av kvinnor och hälften av män."

  Haha! Ja, världens sju underverk, bara för att ta ETT exempel är skapat av män.
 11. Jonas
  Att branschen behöver bli mer jämnställd kan nog de flesta skriva under på. men att kvotera in att att göra sigsjälv en väldigt stor otjänst. synen på kvinnor som kvoterats in kommer inte bli, vad bra hon är, utan snarare att, hon är inte här för att hon är bra utan för att hon kvoterats in.

  flera av de framstående filmskolorna i sverige jobbar efter att 50% ska vara kvinnor på deras utbildningar och 50% män. detta ställer jag mig tveksam till då det bland de sökande kanske går 20 killar per tjej. personligen tycker jag att den som är bäst på det den gör ska göra de, oavsett kön, ålder, hudfärg eller religion.

  jag tror det har mycket med att killar i en större utsträckning är intresserade av teknik som gör att fler killar jobbar/intrsserar sig/söker sig till filmskapande. att få som svar att vi älskar det du gör och du är jätteduktig, men du kommer inte in på denna utbildningen för vi har redan fyll kvoten med killar tycker jag vore en mardröm.

  Kan dessutom säga att min erfarenhet av branschen är att flera i ledande possition på bolag och i verksamheten är kvinnor. flera utav landets mest framsående lineproducers är kvinnor, flera producenter, chefen för SFI är kvinna för 2 perioden i rad. det finns även ett flertal kvinnliga regissörer som är på framfart.

  Kvotering är till för att få jämnställdhet på pappret, inte i verkligheten!
 12. Peter
  Från Johans presentation:

  "Jag har pluggat på konstfack men fann att det inte gav mig så mycket då jag redan kunde de mesta. Lärarna var ganska mediokra och babblade mest om vad andra konstnärer gjort och insåg aldrig vilket oerhört värde min konst har för mänskligheten. Det är sorgligt att de inte förstår.

  Jaja... ingen mening att gråta över spilld mjölk. När jag har fyllt 40 år kommer ändå hela världen att känna till mina filmer och de verk jag har presterat. Lärarna kommer att prata om mig och all den fantastiska konst jag gjort, trots att de under min utbildning inte fattade vad jag verkligen gjorde för dem."

  Handlar nog om nåt jävla troll.

  "Jag placerar mig själv någonstans mellan Guillermo del Toro och Jean-Pierre Jeunet, även om liknelsen är lite haltande. Jag är en mästare inom konst och om du inte förstår det så är det synd om dig."

  Fast om du är seriös är det nog mest synd om dig.
 13. Kalle
  Det basta vore val om personen som skrev detta kvoteras bort, det vore iaf ett tecken pa fungerande kvotering.

  Jag vet inte laget i Sverige, men i USA sa finns det gott om kvinnliga regissorer, manusforfattare, och framforallt studio bosses och klippare.

  Tyvarr, kanns det dock som de flesta kvinnorna inte har samma teknikintresse vilket hjalper om man vill halla pa med film och skapa miljoer och action, utan att kvinnor mer lutar at story och skadespel, vilket inte alls ar daligt i sig. Men det finns aven gatt om manliga regissorer och filmskapare som kor pa story o skadespel. Summa kaddemumma, jag har hittills inte sett en "visuell" film fran kvinnliga regissorer.

  Sen kan jag arligt saga att den skolan jag gatt pa sa ar det manga tjejer som pluggar film, och det ar valdigt fa av dem som ar bra, dels tekniskt och konstnarligt. Utav 10 tjejer sa kanske 1 ar bra, utav 10 killar sa kanske 2-3 ar bra, bra som i att de har nagot att saga med sina filmer.
 14. Klas
  Bland det dummaste jag har läst.
 15. Rasmus Wedin
  Det här var bland det dummaste jag läst. Hur kan Voodoofilm lägga upp en sån här artikel? Är det här ett dåligt skämt, eller? "Män har traditionellt sett gjort väldigt dåliga filmer." - Vafan är du gjord av egentligen?

  Fram för jämstäldhet, bort med sånt här trams. Skäms!
 16. Johan
  1.Kvinnor är inte diskriminerade i filmsverige. Punkt. Anledningen til latt så få kvinnor gör film är att det är en majoritet män som har ett intresse för att göra film. Samma sak varför det är mer kvinnor i vården. Det beror på att det är mer kvinnor som väljer att bli sjuksköterskor, vårdare etc än män. Det beror inte på att folk stoppar män i utbildningar till sjuksköterskor osv.

  2.Anledningen till att det görs så dålig film i sverige borde ju vara svensk filmindustri som ger bidrag til len massa skitfilmer som dom tror att folk vill se. Jag har sett hundratals orginella, roliga och lysande svenska kortfilmer i mitt liv av regissörer som sedan aldrig har fått göra långfilm för att svensk filmindustri väljer att ge bidrag till filmer som typ "Änglargård 45", "Göta Kanal 3", "Så som i himmelen" etc. Man tror dessutom att alla skådespelare måste vara med i alla filmer. Det behöver dom inte.

  Bannlys istället Nyqvist, Persbrandt, Nuvothny, och dom andra från svensk film
 17. Roger
  Det här var det dummaste jag läst på mycket mycket länge. Hela poängen med den här skiten som någon skrivit när man skriver " Män har traditionellt sett gjort väldigt dåliga filmer." Varför ska man trycka in kvinnor eller män? Bäst lämpad ska göra, är det mest män eller kvinnor spelar väl ingen roll. De som gör bäst film ska få göra det.

  Puckad artikel.
 18. Mats
  Oj, väldigt idiotisk artikel, den som har skrivit denna har inte sett mycket film och verkar veta väldigt lite om filmbranschen. Visst, könet ska inte spela roll, men ska man släppa före sämre filmer bara för att det är kvinnor som gör dem?

  Denna artikel vara bara skrattretande. Att män bara har gjort dåliga filmer? Att kvinnor bara är karaktärer med kjolar och vickande höfter. Gå hem och lägg dig och kom tillbaka när du ska skriva en seriös artikel.
Skriv kommentar