Så ser framtidens ljudsystem ut

Så ser framtidens ljudsystem ut

Högtalare precis överallt, även i taket. Det är nästa logiska steg när 7.1-ljud helt enkelt inte räcker till längre.

Med hjälp av 64 stycken högtalare placerade både runt och över publiken ska det nya konceptet Dolby Atmos öka bioupplevelsen ytterligare. När en person går i filmen, kan man alltså placera fotstegen i någon av alla högtalarna och på så sätt få ljud exakt där man vill ha dem i rummets ljudbild.

För skräckfilm, där ljudet spelar en central roll, innebär detta naturligtvis en avsevärd förbättring. New York Times reporterar tyckte sig till och med behöva paraply när ljudet av åska och regn spelades upp i systemet.

Steget till att fokusera på bättre ljud i stället för bättre bild känns också logiskt med tanke på att hembion mer eller mindre kan göra allt som biografen kan. Hög upplösning och 3D är inte längre förbehållet biograferna, men på ljudsidan är det däremot svårt att inreda ett vardagsrum med många högtalare, i synnerhet i taket. Därför finns det också en chans att det kan skapa en unik bioupplevelse, vilket i förlängningen kan öka biobesöken.

2 kommentarer

  1. Olov
    Det skulle vara en stor fördel för biograferna att ha riktigt bra ljudanläggningar gentemot hemmabion, ja. Men frågan är ju hur krävande det är producera filmer som är anpassade till ett massivt ljudsystem som det ovan.
  2. Aldén
    Så länge man har bra panoreringsverktyg så är det inga problem. Tanken är ju just att man ska kunna använda de surroundpanoreringar som existerar idag men att högtalarsystemet är mer precis i återgivningen!
Skriv kommentar