De spelar in en biljon bilder per sekund

De spelar in en biljon bilder per sekund

Tänk dig en kamera som kan spela in sådan extrem slow motion att du ser hur ljuset rör sig. Det är vad forskare på MIT Media Lab har gjort.

Vision Researchs Phantom kan spela in med en miljon bilder per sekund. Men det rekordet är sedan en tid tillbaka slaget, och nu skrivs rekordböckerna om ytterligare en gång. Nu finns det en kamera som spelar in en biljon (1 000 000 000 000) bilder per sekund där varje bild alltså är en biljondel av en sekund (mätt i pikosekunder).

- Det är så mycket slow motion att du kan se ljuset röra sig, säger Andreas Velten, som är postdoktoral i forskningsteamet som tagit fram kameran vid MIT Media Lab i USA.

Kameran spelar in bilder så snabbt att fotoner (ljuspartiklar) färdas 0,6 mm per bildruta och kan mer eller mindre studeras var för sig. Tekniken ska användas till vetenskaplig forskning, inom medicin och andra områden. I framtiden är det heller inte omöjligt med en konsumentversion av kameran, uppger MIT.

Kameran de använder är en så kallad streak camera, som är ett superkänsligt mätinstrument som skannar och fångar ljus. Det är alltså ingen vanlig kamera med en slutare som roterar en biljon gånger i sekunden.

Kameran kan dock inte användas för att exempelvis spela in en pistolkula som far igenom ett äppel. I stället kräver kameran en händelse som kan spelas in flera gånger eftersom kameran har ett väldigt smalt bildfält som måste läggas ihop till en fullständig bild.

2 kommentarer

  1. Johan
    Den tekniska innovationsfilmen Jackass 3D använde ju sig av dess för komisk effekt
  2. Rasmus
    Svengelska <3
Skriv kommentar