Nu är det klart: fildelningförbud antaget

Riksdagen antog som väntat förbudet mot att ladda ner musik och film som lagts ut på nätet utan tillstånd. Från den 1 juli träder den nya lagen i kraft.

Utökade resurser till polis och åklagare för att jaga fildelare kommer däremot inte att ske, men Hillevi Larsson (s) tror att de nya lagarna kommer att få effekt i alla fall:
- Ytterst är det en attitydfråga, som med lagen mot barnaga. Jag tror att samma sak kommer att hända här, folk kommer att känna att det inte är moraliskt okej, och då kommer färre att ladda ner.

Centern och miljöpartiet var däremot helt emot lagförslaget. Socialdemokraterna erkände samtidigt att upphovsrätten snart måste ses över igen.
- Det är en dålig lagstiftningsprodukt som inte uppfyller de krav på tydlighet som behövs när det dagligen berör hundratusentals människor, sa Johan Linander (c) till Svenska Dagbladet.

4 kommentarer

 1. Anonym
  Det är fel att företag ska bestämma lagarna.
 2. Bleckert

  Till skillnad mot många andra så tycker jag att det är bra att man får betala för den musik film som man laddar ner! argumentet kan vara att de skådespelare och musiker tjänar ändå så mycket pengar, men det är bara halva sanningen. visst de i toppen som är ansiktet utåt för produktionen tjänar miljoner men de 1500 andra i produktionen behöver inte tjäna mycket alls. det är som att säga att direktörerna på volvo tjänar så mycket ändå så det gör inget om vi stjäl 1000 bilar. dessutom har man rätt till sitt egenproducerade material, de arbetar inte år i sträck för att ge bort filmen. håller med om att det är dyrt med skivor och dvd:s i dag men det är inte en ursäkt för att stjäla dem!
 3. Anonym
  artisterna är inte de som får pengarna, utan skivbolagsdirektörerna. därmed kan du köra upp liknelsen med Volvo.
 4. Erfa
  Jag kommer i alla fall inte att sluta tanka musik. Var ska man annars få musik till sina filmer (som man absolut inte säljer, förstås)?
Skriv kommentar