Nu inleds Göteborgs filmfestival
Göteborgs filmfestival startades 1979 och är nordens största filmfestival. Filmer från hela världen visas på biografer runt om i staden.

Nu inleds Göteborgs filmfestival

För 29:e gången drar filmfestivalen i Göteborg igång och filmen Beowulf & Grendel från Island öppnar. Filmer varvas med seminarier och diskussioner.

Nytt för i år är att man slopat indelningen av filmerna efter nationstillhörighet - nu är de tematiskt ordnade istället, allt för att det ska bli lättare att välja. Några av alla teman är "Gala" för filmerna med de stora namnen, "It's all true" innehåller dokumentärer, "First Cut" är till för debutanter och "Another view" samlar de riktigt nyskapade verken.

- Det är väldigt olika filmer som tävlar i år men det finns faktiskt en gemensam nämnare och det är att många är retro och tittar tillbaka på 60- och 70-talen, säger Jannike Åhlund, festivalens konstnärliga ledare.

Som vanligt blir det också en fullmatad festival med seminarier, diskussioner, föreläsningar och filmvisningar. Några ämnen som ska nötas är filmavtalet, den ständigt pågående debatten om piratkopiering. De nya filmkonsulenterna finns också på plats, liksom seminarier om filmvetenskap och skolbio.

Festivalen startar den 27 januari och avslutas den 6 februari. Tävlingens vinnare prisas på avslutningsfesten som hålls på Världskulturmuseet.

Skriv kommentar