Nu kommer kamerorna som kan byta kameraposition - i efterhand

Nu kommer kamerorna som kan byta kameraposition - i efterhand

Om du animerat fantasivärldar i datorn så har du säkert använt en virtuell kamera som du kan flytta var du vill. Tänk att göra samma sak med riktig video.

Att ändra fokus i efterhand har man kunnat göra ett tag nu med både stillbilder och videoklipp. Forskare har även utvecklat kameror som kan se runt hörn. Bilden är förstås inte på långa vägar lika bra som om man hade gått runt hörnet med kameran och filmat, men det visar ändå vilka tekniska framsteg som görs på bildfronten.

Men nu har det blivit ännu häftigare.

Nu kan man till och med ändra kamerapositionen i efterhand, utan att behöva rigga upp dyra kameror över hela inspelningsplatsen.

Det hela går till så att flera kameror spelar in en och samma scen från olika vinklar. Videobilderna matas sedan in i en dator som bygger upp scenen som en 3D-video där det sedan går att göra vilka kamerarörelser som helst. Det blir en virtuell kamera i en riktig värld.

Naturligtvis blir bildkvaliteten inte lika bra som när man spelar in med en högupplöst kamera som riktas mot motivet, men för tv-sport och kanske övervakningskameror kan detta vara väldigt användbart, där man inte riktigt vet på förhand vad man ska spela in.

Se mer i klippet nedan, från företaget Replay Technologies, som kallar sin teknik för FreeD.

Skriv kommentar