Nya rön visar att ögat kan se 75 bilder per sekund
Foto: Fabio, flickr.com

Nya rön visar att ögat kan se 75 bilder per sekund

Det har länge varit känt att ögat uppfattar rörelser som mjuka och kontinuerliga om bildfrekvensen är 24 bilder eller mer per sekund. Men ögat ser mer än så.

I en ny studie har forskare hittat en ny gräns för vad ögat klarar av att identifiera bilder.

Problemet i studien var ironiskt nog monitorn. Det gick inte att visa bilder fortare än vad försökspersonerna kunde se.

Det tar 13 millisekunder, eller 0,013 sekunder, för en människa att identifiera en bild. Det innebär förstås inte att man ser alla detaljer, men att man ungefär kan se vad bilden föreställer.

I filmtermer innebär det att människan kan uppfatta 75 bilder per sekund.

Gränsen för att rörelser ska upplevas som kontinuerliga och flytande (det vill säga inte hackande) ligger vid ungefär 24 bilder per sekund.

Men oftast visas filmer med minst 48 bilder per sekund för att det ska flyta på och eventuellt flimmer ska försvinna. På biografer visas varje bildruta två gånger så att man på så sätt kan dubbla bildfrekvensen, även om digitala biografer mer och mer visar högre bildfrekvens än så.

1 kommentar

  1. Hampus
    Ögat kanske uppfattar 75 bilder per sekund, men hjärnan kan bara registrera 40 moment per sekund. Så är det t.ex 60fps så är det 20 frames som hjärnan inte ens registrerar, kastas bort direkt. Det är just därför som films sweet spot ligger på runt hälften av dessa 40, för då får hjärnan jobba för att fylla i tomrummen och vi hamnar i ett state of make believe, precis som när vi drömmer. Där ser vi dock ännu färre och enklare bilder, oftast bara former och enstaka färger. Det är därför hjärnan jobbar mer på natten än på dagen.
    2 gillar detta
Skriv kommentar