Filmare: "Låt inte piraterna få uppkoppling"

Filmare: "Låt inte piraterna få uppkoppling"

Internetleverantörer bör stänga av webbplatser som The Pirate Bay, eftersom det är olagligt att förse dem med internetuppkoppling. Det skriver sju filmproducenter och regissörer i en debattartikel på Svenska Dagbladet.

Kjell Sundvall och Anders Nilsson, båda regissörer och manusförfattare, skriver tillsammas med fem andra filmarbetare att det är dags att städa bort den olagliga piratkopieringen på internet.

Så här skriver filmarbeterna i debattartikeln:

Vi vill hålla på med film, inte med juridik. Men vi tänker inte stillatigande stå bredvid och se på när Pirate Bay och andra illegala fildelningstjänster fortsätter att dra in pengar genom att utnyttja vårt arbete. Genom Högsta domstolens beslut i februari blev det slutgiltigt bekräftat att verksamheten är olaglig. Och inte bara det; även den som levererar internetuppkoppling till en illegal tjänst kan dömas både till fängelse och stora skadestånd. Senast i oktober i år bekräftade finländska Högsta domstolen att Pirate Bay ska blockeras i Finland. Här i Sverige fortsätter den illegala verksamheten som om inget hänt.

Debattörerna vill att internetleverantörer ska sluta förse tjänster som The Pirate Bay med internetuppkoppling. De menar att även internetleverantörer har ett ansvar för att internet är lagligt.

Sedan svarade Piratpartiets ordförande Anna Troberg de sju filmarna:

Piratpartiet förser helt lagligt Pirate Bay med internetaccess. Internetleverantörer är nätets motsvarighet till Posten. De skickar vidare paket utan att titta i dem. Ingen skulle föreslå att posten skulle öppna alla sina paket för att granska innehållet. Ingen skulle heller föreslå att posten skulle sluta leverera brev och paket till vissa adresser. Ändå är det exakt detta som de sju filmskaparna föreslår att man ska tvinga internetleverantörer att göra.

4 kommentarer

 1. Pontus Wicksell
  Jag håller med i mycket men problemet med dylika utspel är det totala oförstående av den grundläggande delningskulturen som varit bärande i utformandet av dagens internet. Varför ödsla tid på något som inte gör till eller från annat än att uppmuntra till anonymisering samt skapar totalt onödiga motsättningar. Ok, man kanske lyckas bli av med folk en period innan man per automatik styr in folk på Tor och liknande då delning är just en så vital del som den är och därvid inte kommer att försvinna vad man än gör. Vad blir följderna av förbud och avstängningar, i dag är detta iaf hyfsat möjligt att övervaka den stora massans delning, laglig och illegal, vilket möjliggör punktinsatser mot riktigt farlig och allvarlig kriminalitet.

  https://www.torproject.org/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Tor_(anonymity_network)

  Jag menar alltså inte att detta inte är ett problem, att däremot lagstifta bort det, stänga av det etc är omöjligt och bara korkat, men jag gissar att den insikten ligger flertalet år in i framtiden.

  Med vänliga hälsningar /Pontus Wicksell
 2. Linus Karlsson
  Nej jag kan förstå vad både de sju filmskaparna, Anna Torberg och vad Pontus Wicksell menar men samtidigt så kan jag tycka att inte göra någonting är lite som att se två personer råna en bank och sedan låta det gå obemärkt förbi för att "banker kommer att fortsätta att rånas ändå". (Rent metaforiskt) Det är klart att det gör! Folk kommer ALLTID att ladda ner oavsett vad man gör men att inte agera på detta beteende är ju precis som att säga "ni vet att detta är olagligt men vi (lagen eller vad man nu ska säga) tycker att det är okey att ändå ladda ner ändå, fortsätt ni!"! Så länge det finns brott så måste det bekämpas oavsett vad det är! Visst att stänga ner sidan/sidorna kanske inte är den optimala lösningen men för brott som sker i stora kvantiteter så kan det behövas extrema metoder!!!

  Sen så tycker jag att Annas metafor är lite idiotiskt för visst jag kan hålla med om att man inte ska öppna andras paket men det gör ju polisen ifa, om dem misstänker brott som tex. kokain eller vad det nu skulle kunna vara. Vilket här sker i stora kvantiteter fast med Internet och filmer eller musik!

  Själv så har jag aldrig laddat ner varken musik eller film och det är inte för att jag har gott om pengar för att kunna köpa alla filmer jag skulle vilja se, utan för att jag vill stötta dem som har gjort en film jag sett. Jag menar, du går ju inte på bion utan att betala även om du skulle tycka att filmen var dålig i efterhand!
  Så snälla ni, tänk på att det är folk som har slitit HÄLSAN för att göra sina filmer till verklighet och så är det andra som får pengarna istället som tex. Pirate Bay bara för att folk ladda ner filmen istället! Så försök att tanka ner mindre och köp eller hyr filmen istället. Det är det värt! Eller om ni kanske köper en film (som ni laddat ner ifrån början och tyckt varit bra) och stötta dem som gjort filmen till att göra mer sådana filmer! Det gynnar alla i det långa loppet... :)

  //Linus Karlsson
 3. Peter Schick
  Fenomenet piratebay, licens rättigheter och copyright är en väldigt enkel fråga när man befinner sig på den ekonomisk mottagande parten. Jag vill medveten inte säga : den skapande parten.
  Majoriteten ut av all skapande mänskor (musiker, filmskapare, konstnärer och dylikt) känner aldrig ett enda öre på sina verk. Möjligtvis kan man ifråga sätta deras konstnärliga förmåga men jag tror att det är för lätt att avfärda dessa mänskors kompetens. Frågan är vem som betalar och vem som får pengar. Med tanken att dem flesta västerländska länder har en tv eller/och en media licens/avgift som betalar en står del av kalaset så kan man fråga varför den ena kända regissören har mera rättigheter en en misslyckat sodan som har aldrig varit med om att delar på en del av kakan som vi har alla betalt för. Men han har skapat och inte den andra kommer några argumentera.... skulle dem kunnat skapa utan pengarna som någon har stoppat in i projektet innan den var färdig? Förmodligen är svaret i dem flesta fallen nej. Nu kommer den ena och andra argumentera att detta gäller ju inte för ren kommersiella produktioner... jo. Även dessa betas direkt eller oftast indirekt med pengar som är inte direkt märkta för ändamålet. T.ex. betalar vi för produkter som säljes tack vare tv reklam som finansieras aven ut av dem som inte vill se den ena eller den andra popcorn filmen eller hög intellektuella nisch filmen. Samhället och där med även medianvälden är mera komplexa en den flesta vill gärna tro. Handlar det om att den starkaste har rätt så stämmer argumentationen om att copyright lagen är rättvis och att piratebay och viss delar av t.ex. youtube bör stängas ner eller blockeras (viket är redan ett faktum för youtube). Media producenter känner mera pengar än någon gång innan i människans historia. Det finns mera personer an nånsin innan som jobbar och tjänar sina pengar i medianvälden. Självklart skall alla ha rätt att förvärva sitt levebröd och gärna även blir rika som troll på det hela om dem lyckas stort. Men jag skulle t.o.m. ställa påståendet i rummet att piratebay och andra copyright inträngande tjänster och idéer skapa i det hela mera arbetsplatser och större kulturella mångfald än det gamla systemet. Ett ökat intresse för kultur skapa en större kundkrets än ointresserade "laglydiga" medborgare. Självklar vill alla gärna äta och behålla kakan men så funkar inte den verkliga världen. Copyright lagen är förlegat och har försämrats i den senaste ändringen. Lagen måste ändras så att inte en stor del av befolkningen blir småkriminella men att medianskaparna kan tjäna pengar och fram för alt att finansiärerna även i framtiden visar intresse att finansiera media projekt.
  Även denna lilla inlägg är en medianskapelse, jag har inte fått betalt för det och kommer förmodligen inte få betalt för det i framtiden heller, några kommer att hålla med och andra kommer att opponera sig... detta kommer skapa ett ökat intresse för mediankulturen.. kanske obetydligt men kanske att snöbolls effekten tillkommer min lilla betydelselösa skrivelse betydelse. Har jag skapat nya jobb eller en ökat arbetslöshet genom min obetade medianskapelse? Vad är skillnaden mellan "The Hobbit" och min lilla nervskrivna skapelsen? Många millioner kronor! "Hobbiten" är intressantare? Nej?! Förmodligen för dem flesta men inte för alla. Konstförståelse och intressen är individuella. Kvarstår påståendet om att den starkaste bestämmer därför att han kan....
 4. Linus Karlsson
  Så du menar seriöst att bara för att ett fåtal av dem alla som sysslar med film och kan leva bra på det precis som musiker så borde ingen göra det? Då kommer ju definitivt inte kulturen fortsätta att blomstra Peter för då har inte dem mindre bra ställt någonting att drömma efter bland annat?
  Men visst så tycker jag att dem som inte har möjligheten att tjäna lika mycket ska få tjäna mera men då tror jag knappast att sidor som Pirate Bay hjälper utan snarare sidor som Youtube och Vimeo kan hjälpa mindre kärnskott att få uppmärksamhet och nå toppen som annars försvinner om inte "höjdarna" får den royaltyn som dem förtjänar!
Skriv kommentar