Piratkopiering minskar tack vare lagliga alternativ

De lagliga alternativen för musiknedladdning har pressat ned piratkopieringen med tio procent. Det visar siffror från en opinionsundersökning av Entertainment Media Research som intervjuat 1 500 personer i Storbritannien.

I undersökningen uppger 72 procent av de illegala fildelarna att de skulle sluta om deras internetleverantör kontaktade dem, och hot om åtal skulle göra att fler väljer lagliga alternativ. Även ungdomar.

Mätningen bekräftas dessutom i Sverige genom Mediavision, som mäter konsumentbeteende inom digital medier.

- Fildelningen har nått sin topp. Vi ser en minskning under hela 2008 av illegalt nedladdad musik, säger Ester Appelgren på Mediavision till Dagens Nyheter.

Även Magnus Mårtensson på IFPI tror att många illegala nedladdare skulle övergå till betalvarianter om det fanns. Den största orsaken till den illegala fildelningen är för att det är enkelt, menar Mårtensson.

2 kommentarer

 1. Irfan
  Jag tror att illegal fildelning skulle också minska om kostnaderna för legal neddladdnig skulle vara rimligare än de är nu.
  Jag själv skulle gärna köpa låtar, men inte för ca 9 kr som det är idag. Utan för 2-3 kr istället. Med tanke på att man gillar så många låtar/artister så har man faktiskt inte råd att betala 9 kr/låt.
  Samma gäller för filmer. Jag tycker att det rimliga för att ladda ned en film skulle vara runt 10-15 kr. Filmer ser man inte (i vanliga fall) fler gånger än en.

  Neo
 2. Johan
  Varför ladda ner illegalt?
  När det finns tjänster som Spotify, gratis inbjudningar finns på http://gratisspotifyinbjudan.blogspot.com/
Skriv kommentar