Ny professor på Stockholms dramatiska högskola
Niklas Rådström.

Ny professor på Stockholms dramatiska högskola

I dag blir Niklas Rådström ny konstnärlig professor i berättande för scen, film och media på Stockholms dramatiska högskola.

Niklas Rådström, född 1953 i Stockholm, är författare som 1975 debuterade med diktsamlingen Med tystnad närbesläktade dikter. Han har skrivit romaner, essäer, filmmanus och dramatik, och är dessutom föreläsare och regissör.

Han har vunnit Aftonbladets litteraturpris 1979, Augustpriset 1992 för Medan tiden tänker på annat, Piratenpriset 2008 och en Guldbagge 2009 för bästa manus till Maria Larssons eviga ögonblick.

- Det är väldigt glädjande att vi nu kan hälsa Niklas Rådström välkommen till oss. Han har en imponerande meritlista som passar väl in vår högskolas profil, säger rektor Bo-Erik Gyberg. Niklas Rådström är unik genom att han arbetar med berättande inom så många olika områden, allt från litteratur, film och teater till radio, lyrik och opera.

Professuren är helt ny på Stockholms dramatiska högskola och finansieras genom ett testamente på 5 miljoner kronor. Stockholms dramatiska högskola är en sammanslagning av tidigare Dramatiska institutet och Teaterhögskolan. Det är landets största högskola för film, radio, tv och teater. De utbildar ungefär 230 studenter om året.

Skriv kommentar