Resurscentrum ger sig själva filmstöd

Resurscentrum ska hjälpa unga att göra film med bidrag i form av kamerateknik och pengar. Men når alla pengarna till ungdomarna? De som driver verksamheten plockar även ut pengar till sina egna filmprojekt.

Det regionala resurscentrumet Reaktor Sydost med kontor i Växjö representerar Kronoberg, Kalmar och Blekinge län. Under 2007 delade de ut 200 000 kronor i filmstöd. Av dessa har 45 000 kronor, 22 procent, gått till personalens egna filmprojekt.

Patrik Hörberg, produktionskoordinator, fick 15 000 kronor i filmstöd medan Pelle Hybbinette, produktionshandläggare, fick det största stödet om 30 000 kronor. Pelle arbetar med ansökningarna till filmer.

- Vad gäller Patriks stöd så drog han tillbaka sin ansökan. Vi har en konstruktion på vår jury där de utan påverkan från våra handläggare bedömer filmerna. Därmed ansåg jag att även de som jobbar på Reaktor Sydost skulle kunna söka våra stöd. Men efter att ha provat en vända insåg jag att världen inte var redo för det och drog tillbaka möjligheten för anställda och medlemmar i juryn. Fakta kvarstår att Patrik hade en av de allra bästa berättelserna som juryn bedömde den omgången och jag skulle önska att fler kunde hålla samma kvalitet, säger Martin Eneborg som är verksamhetsansvarig på Reaktor Sydost.

Framöver kommer alltså inte personalen eller medlemmar i juyrn att kunna få bidrag för sina egna filmprojekt.

Det finns 19 resurscentrum representerade i varje region i Sverige. Deras uppgift är främst att lyfta fram kortfilmer av ungdomar. Anslagen kommer från Svenska filminstitutet samt landstingen och andra företag i länen. Filminstutet får i sin tur sitt anslag från skattepengar, tv-bolag och biljettintäkter via biografägare.

Reaktor Sydost hette tidigare Film i Kronoberg, Filmik, innan sammanslagningen med Blekinge och Kalmars motsvarighet Film i Sydost. Martin Eneborg har tidigare också varit medarbete på Voodoo Film under år 2001.

8 kommentarer

 1. Martin Eneborg
  "Plocka ut pengar" - det låter lättvindligt men så går det absolut inte till. Vi har en oberoende jury som bedömer ett underlag som inte har passerat Reaktor Sydost handläggare. Utan det kommer direkt från Regionförbundet södra Smålands diarie som samlat ihop ansökningarna då de ankomst registrerats hos dem.

  Jurymedlemmarna läser igenom ansökningarna självständigt och har sedan överläggningar på Reaktors kontor i Kalmar. Jag beviljar i egenskap av verksamhetsledare juryns beslut i efterhand.

  Juryn består av en sammansatt grupp med en tung kompetens när det gäller att bedöma filmidéer.

  Martin Eneborg
  Reaktor Sydost
 2. Martin
  En fråga är vilka som sitter i juryn, hur självständiga juryn är när de har överläggning på Reaktors kontor i Kalmar, där en av produktionshandläggarna och sökande till filmstödet arbetar.

  Hur man är vrider på det hela så blir det moraliskt fel vilket jag inte förstår att de anställda på Reaktor Sydost tydligen inte tycker. Det är en skam att politikerna i regionen inte har gjort mer kring denna skandal.
 3. Martin Eneborg
  Svar till inlägg av "Martin":
  Jag har personligen gjort något åt det genom att dra tillbaka möjligheten för anställda (och jurymedlemmar) att söka stöd av Reaktor Sydost.

  Sedan är det ett problem att inte filmarbetare som arbetar deltid på Reaktor Sydost på samma sätt som alla andra fria filmare i regionen kan söka stöd av Reaktor. Ett faktum som vi fick kritik för så sent som förra veckan av Håkan Brynielsson, Regiondirektör Regionförbundet i Kalmar län.

  I juryn satt då beslut i frågan togs:
  Astrid Olsson, Västervik (specialkomptenens ungdomsfrågor)
  Eilert Tordsson*, Tingsryd (specialkompetens dramaturgi) Erika Norberg, Kalmar (specialkompetens dokumentärer och samtidsfrågor)
  Sanne Dahlström, Ronneby (specialkompetens filmpedagogik och kulturella uttryck)

  Martin Eneborg
  Reaktor Sydost
 4. Besviken skattebetalare
  Det här var idiotiskt! Det säger sig själv att anställda eller jurymedlemmar (HALLÅ!!!) inte ska kunna ge pengar till sig själva.

  Citat av Eneborg från artikeln:
  ”insåg jag att världen inte var redo för det”… HALLÅ hur liten självinsikt har man inte. Man blir bara trött på sådant här.
 5. Palle
  Vill Reaktor Sydost att de ska kunna ge stöd till deras egna anställda, timanställda, vikarier m.fl. Så måste de vara väldigt tydliga för alla, och själva vara medvetna om det moraliska dilemmat, vilket de inte verkar. Hur naiva verkar de anställda vara, om de tror att det inte ska vara några problem, med att bara ge stöd, klart de väcker anstötningar. Det ser inte speciellt fint ut.

  Efter att ha läst artikeln i barometern undrar jag vad som hände med den andra anställde, Pelle Hybinette, som fick det stora stödet på 30 000:- Har han gett tillbaka sina pengar eller behöll han dem? Det ser inte speciellt fint ut.
 6. Wallin
  Vad betyder egentligen ordet "specialkompetens" som du så generöst använder? Är det unviersitetsutbildning, särskilda arbetslivsrelaterade meriter, eller vad?
 7. Jonathan
  jag tycker att systemet på resurscentrumen ska göras om. Det är helt fel att dom satsar på sina egna projekt. Det är likadant på mitt resurscentrum. Sen är det alldeles för svårt att få igenom nyskapande projekt.
 8. Oskar
  Martin Eneborg pratar om att det är PROBLEM att de anställda på Reaktor inte kan söka. Känns som om de anställda på Reaktor Sydost öppet arbetar för att kunna söka. Om de anställer filmare, som egentligen vill filma, i vilket syfte vill då dessa anställda hjälpa andra filmare, de är ju i praktiken konkurrenter till stöden.

  Tänk om flera personer har väldigt bra ideér och de anställda också ska söka. Får man då den uppmuntran och rådgivning som är mest ärlig?
  Filmpoolerna i landet ska väl arbeta för att hitta nya intressanta historier och lokala talanger, uppmuntra och låta filmare utvecklas. Inte motarbeta dem ifall de skulle konkurrera med de anställde som också söker.

  Man borde helt enkelt söka jobb på en filmpool, motarbeta de andra utomstående sökande och sedan charma juryn, för att få sina projekt beviljade.
Skriv kommentar