Rom konkurrerar med Venedig om filmfestival
Rome film fest.

Rom konkurrerar med Venedig om filmfestival

I veckan bjuder Venedig på nytt in till sin anrika filmfestival. Festivalen har ägt rum sedan 1932 och blivit ett italienskt varumärke för fin film. Förra året slog emellertid Rom upp portarna för en egen filmfestival. Nu är städerna bittra konkurrenter.

För lite mindre än två år sedan lämnade Roms stad en ansökan till kulturminister Francesco Rutelli om att starta en stor internationell filmfestival. Ansökan föll i god jord och gratulationer framfördes av Venedig. Förra året gick första versionen av La Festa internazionale di Roma av stapeln med pompa och ståt.

Det kunde ha blivit så bra, två festivaler sida vid sida med viljan att visa film när den är som bäst. Men så ser det inte ut, eftersom anslagen som tidigare oavkortat tillfallit Venedig nu måste delas. Två glupska munnar vill hugga samma kaka.

Glåporden har haglat mellan festivalerna. Venedig hånar Rom för att ta filmresterna, det Venedig och Cannes inte kan tänka sig att visa. Rom kastar tillbaka genom att peka på en dålig infrastruktur i Venedig. Vart det hela ska sluta vet ingen. Men Venedig utlovar ett 75-års jubileum som ingen tidigare sett maken till och Rom jobbar stenhårt på att överglänsa.

Filmälskare kan njuta vid sidan om. Nu i veckan bjuder Venedig på film och fest. Och om fyra veckor kastar Rom loss. Det betyder dubbel dos av det goda!

Skriv kommentar