Satsa på större utbud i stället för digitalisering av bion

En smak, en åsikt, har gjort att publiken har tröttnat, skriver författaren och regissören Stefan Jarl i en debattartikel. När alla filmer liknar varandra, kan man lika gärna stanna hemma i tv–soffan. Ett bättre utbud på bio, snarare än digitalisering krävs för att locka tillbaka publiken, hävdar Jarl.

Med en bra tv-apparat och ett utbud på över 300 filmer varje dag, finns ingen anledning att gå på bio längre. Åtminstone inte som det ser ut i dag, menar Stefan Jarl. I dag liknar alla filmer på bio varandra mer eller mindre. Det är som om samma manus filmas gång på gång, fast med olika skådespelare.

Stefan Jarl hävdar att monopolet som vi i dag ser inom biobranschen redan förutspåddes av filmare i mitten av 70-talet. Då såg man hur Svenska Filminstitutets försök att distribuera kvalitetsfilm över landet inte togs väl emot. Filmbraschen var inte intresserad av sådan konkurrens.

Idag finns inte mycket motvikt gentemot SF, skriver Jarl. Han konstaterar att Folkets bio gör tappra försök att bidra med mer komplex film, men att man där upplever att publiken sviker. Det finns emellertid ett intressant undantag: Dokumentärfilmen. Där handlar det inte om samma manus som filmas gång på gång. Dokumentärfilmen erbjuder nytänkande och passion. Även om, avslutar Jarl, dokumentärfilm inte är lösningen på biografdöden, så är mångfald bättre än enfald. Publiken är nämligen inte dum.

2 kommentarer

  1. Tomtebo
    sant så jävla sant!
  2. Martin Munthe
    No shit, Sherlock.

    En bidragande orsak till att svensk film fallit sönder är såklart också att den politiserats och tvingats in i ett kvalitetsbegrepp som ingen film och inga filmskapare mår bra av. Vem orkar gå och titta på Stefan Jarls polares politiska pamfletter år ut och år in. Vill jag se en bra propagandafilm så hyr eller köper jag Leni Riefenstahls Viljans Triumf eller Sergei Eisensteins Pansarkryssaren Potemkin. Jag spenderar inte 90 spänn på att se Stefans polares segfilmer om onda företagare och hur kofots-Robban som dealar fultjack till kids egentligen är en bra kille. Bara lite missförstådd.
Skriv kommentar