Slagsmål på film: 5 enkla steg för att spela in filmscenen
Foto: Dylan Otto Krider

Slagsmål på film: 5 enkla steg för att spela in filmscenen

Att spela in en snygg fajt är inte det lättaste. Vi tipsar om fem saker du bör tänka på för att få till det.

Var slagsmål på film något av det första du spelade in med din kamera? Då är du förmodligen i gott sällskap, för det är förmodligen en vanlig klassiker när independentfilmare gör film för första gången.

Men att spela in slagsmålscener eller riktiga fajtingscener kan många gånger vara svårare än det ser ut. Med några bra tips från denna video är du mer välutrustad för att spela in bra filmer.

Tipsen är följande:

  1. Ta reda på om skådespelarna faktiskt kan slåss. Om de redan är duktiga på någon kampsport kan du försöka hitta de bästa vinklarna. Annars är ett bra tips att ju sämre skådespelarna är på att slåss, desto mer maskerar du det genom att gå närmare med kameran.
  2. Öva på fajten dagen innan den spelas in, och spela sedan in fajten sist på inspelningsdagen. Det gör att skådespelarna kan öva på raster och lunch.
  3. Spela in fajten som en konversation. Det är fortfarande 180-gradersregeln och andra regler som gäller. Klipp mellan vida och täta bilder.
  4. Försök inte filma slag efter slag, bygg in pauser så att det blir en naturlig kamp i stället. Tänk dig en armbrytning där det mest spännande är själva kraftmätningen, inte när förlorarens arm åker i bordet.
  5. Bryt upp fajten på olika platser. Börja slagsmålet i köket och sluta i vardagsrummet.

Skriv kommentar