Smygfilmning inget brott: polisen avskrev anmälan

Att smygfilma är inget brott. Ifö Sanitär monterade en dold kamera i företagets vilorum. Händelsen polisanmäldes av Industrifacket som samtidigt hade godkänt smygfilmningen. Polisen avskrev anmälan.

Två avdelningschefer på Ifö Sanitär smygfilmade personalen i företagets vilorum. De hade monterat en dold kamera i det låsta rummet. Händelsen polisanmäldes av Industrifacket som tidigare hade godkänt smygfilmningen. Men polisen avskrev anmälan.

- Jag blev informerad om att de hade de här tankegångarna och jag hade inga synpunkter. Det är företagets ansvar att ta reda på vad som gäller i lagar och paragrafer. Men hade jag vetat vad jag vet i dag, hade jag tänkt mig för mer och nu i efterhand har man sett att det är fel, säger fackets ordförande Leif Bohlin.

Det är olika regler för kameraövervakning på allmänna och privata platser. Man måste alltid upplysas om att kameror finns uppmonterade. Endast polisen får använda dolda kameror, men det krävs ändå tillstånd och misstanke om grovt brott.

- En arbetsgivare som kameraövervakar en arbetsplats har upplysningsplikt, säger Lars Sundgren på länsstyrelsen i Skåne som handlägger tillståndsärenden om kameraövervakning.

Ifö Sanitär medger att filmningen var etiskt och moraliskt fel.

Relaterat
Lag (1998:150) om allmän kameraövervakning

Skriv kommentar