Sony lanserar kamera för kvinnor
På väg ut? Sonys kameror anses vara för patriarkala. Vid årsskiftet kommer en ny modell riktad speciellt till kvinnor.

Sony lanserar kamera för kvinnor

Sony har i dagarna meddelat att de ska lansera en videokamera för kvinnor. Satsningen är ett led i deras pågående jämställdhetsarbete.

Dagens professionella videokameror är tunga och krävande, menar Sony, som nu tänker börja producera ett nytt segment av kameror riktade speciellt till kvinnor.

Sonys vd, Howard Stringer, meddelade i veckan till New York Times att det inte handlar om att förminska kvinnornas prestation, utan snarare höja deras närvaro.

- Med bättre ergonomiska professionella videokameror kan kvinnor konkurrera med männen på lika villkor, sade Stringer i ett pressmeddelande.

Kameran ska utformas så att den dels blir lättare, dels få en ljusare färg och dels får mer mjuka konturer till skillnad från de hårda och vassa kanterna som utmärker dagens patriarkala kameror. Mikrofoner ska inte längre kunna monteras på kamerorna eftersom de ansågs påminna för mycket om fallos-symboler som upprätthåller de patriarkala maktstrukturerna i samhället.

Först ut är deras broadcast-kameror som används vid tv-inspelningar. Under tv-inspelningar krävs det att kameran vilar på axeln under långa perioder utan uppehåll, vilket Sony identifierat som den största marknaden som behöver en kamera anpassad för kvinnor.

Kamerorna beräknas att finnas i butik innan årsskiftet och kommer att ligga i ungefär samma prisklass som de ordinarie kamerorna.

7 kommentarer

 1. Ricky
  April april! Gick nästan på det ;)
 2. Tim
  APRIL! >D
 3. Jonatan
  Haha jag gick faktiskt på den, men jag tyckte det var väldigt konstigt. Jag är urusel på att komma på aprilskämt :D
 4. Hank
  haha vilken tur att jag upptäckte att det fanns en kommentarfunktion för jag gick på detta skämt så det stod härliga till! XD
 5. Neo
  Snyggt gjort. Gick på detta utan vidare tanke. Kände mig genast lite dum att jag inte visste vilka behov kvinnor hade när det gäller videokameror som Sony vill tillgodose.

  :)
 6. Larben
  Det blev tveksamt där när de började snacka om att micar inte skulle få monteras på kamerorna =P.
 7. Eos
  haha.. bra steg till jämställdhet om man ska börja att ha olika kameror :P
Skriv kommentar