Fyra filmer med fyra coola specialeffekter
En lång och komplicerad åkning med Steadicam i filmen Hugo (2011).

Fyra filmer med fyra coola specialeffekter

Kan man få nog av specialeffekter? Vi tror inte det. I dessa fyra klipp ser du specialeffekter som inte kräver någon dator, utan snarare kreativitet.

En riktigt lång åkning med Steadicam i filmen Hugo. Här ser vi hur kameran rör sig in och igenom väggar. Men det beror inte på att Steadicamfotografen råkar vara Hulken, utan för att hela sceneriet är byggt i en studio med skjutbara väggar som flyttas varefter som fotografen rör sig.

Ännu en lång åkning från filmen Contact där man blandar hastigheter och perspektiv med speglar. Om du undrar hur de gjorde spegelscenen i slutet så har du svaret här.

I filmen Sucker Punch ser vi ytterligare en film som förlitar sig mer på kameratrick som specialeffekter än att klona människor i dator. Kan du lista ut hur de gjorde spegelscenen? Skriv i kommentarerna!

Har du hört talas om en film som heter Sagan om ringen? Skojar bara, klart du har. För att göra Gandalf större än hobbitarna användes förvisso digitala effekter, men mycket gjordes också direkt på inspelningsplatsen genom smart kameraföring. Se mer i klippet nedan.

7 kommentarer

 1. Singoz
  Sucker Punch: Man ser klart och tydligt att det är inspelat två gånger innan de svänger runt 180 grader.
  En inspelning för spegelbilden, och en för den som ska vara "riktiga" personen.
 2. RTA
  I Sucker Punch så är det dubbelgångare som sitter vända mot kameran, skådespelarna sitter på andra sidan "spegeln".
 3. Singoz
  Kom på det när ja skrivit första kommentaren, att det kunde faktiskt vara body-double också. :)
 4. RTA
  Den kan nog även vara inspelad två gånger eftersom du ser skådespelaren i spegeln 1:14 ;)
 5. Isha
  Jag tror inte det. Jag tror det sitter "stand-ins" (illa time:ade faktisikt, se första tjejens hand) under första delen och sedan placeras en riktig spegel där innan kemeran når deras reflektion. En tagning. Mina 2 cent :D
 6. Finn
  Sucker Punch scenen är gjord med tre dubbelgångare som sitter med ryggen emot kameran. Jag gissar på att de två första "speglarna" är glas som man kan se egenom från ena hållet men med spegel åt andra. Tredje "spegeln" är tom.
 7. Linus-K
  Sucker Punch: Scenen måste vara filmad två gånger, att ha dubbelgångare är bara ett risktagande för att få scenen att se fejkad ut. Jag kan själv se vart man skulle kunna ha "brytit" scenen till två tagningar med den tredje tjejen, som förmodligen använder sig av en dubbelgångare (som kan vara hon själv filmat med en greenscreen bakom scenen) vilket man kan se med den lätt fördröjning som sker med tjejens C´s hand.. Det blir långt att försöka förklara allt som jag tror man använde sig av i scenen men det är ungefär det jag tror ifa...
Skriv kommentar