Spela in HD på DV-band snart möjligt
Sonys HDV-kamera HDR-FX1 med 3 CCD.

Spela in HD på DV-band snart möjligt

Nu kan även konsumenter spela in med HD-kvalitet. HDV är formatet som låter dig spela in full HD-kvalitet på vanliga DV-band. JVC var först ut med en kamera under 2003 med 1 CCD, men nu har Sony tagit ledningen med 3 CCD.

HD på vanliga DV-band
HDV är ett relativt nytt format som bygger på vanliga DV-band. Med hjälp av en väldigt effektiv MPEG-2-kompression får man in en timme HD-video på en timmes DV-band.

JVC först ut med HD för konsumenter
JVC var faktiskt först ut med en HD-camcorder under 2003 för konsumenter med sin modell GR-HD1. Kameran hade dock bara en CCD, och mottogs med blandade känslor eftersom den visade på svagheter i kontroll och låg ljusnivå. JVC var dock noga med att påpeka att det var första generationen av den här typen av kameror.

Sony visade under teknikmässan IBC i år upp sin camcorder HDR-FX1 (se bilden). Den har enligt uppgift 3 CCD och därmed potential att få en betydligt större spridning. Prislappen för konsumentmodellen hamnar på 26 000 kronor. En professionell variant kommer även i vår och kostar cirka 50 000 kronor.

HD dubblerar upplösningen
HD, eller High Definition, har i motsats till dagens SD-video (Standard Definition) betydligt högre upplösning och därmed bättre bild. SD har en horisontalupplösning på 570 pixlar. Med HD kan man få upp till 1 080 pixlar.

1 kommentar

  1. Anonym
    26000 kronor lätt lite för den här kameran. Jag har läst att riktpriset ligger på 3600 dollar i USA.
Skriv kommentar