Nu ska filmbolagen jaga enskilda fildelare

Nu ska filmbolagen jaga enskilda fildelare

Nu får fildelare krav hem i brevlådan att betala 2 000 kronor för en nedladdad film.

Drygt tusen personer som fildelat kan räkna med att få ett brev hemskickat inom de närmsta veckorna med krav på att betala 2 000 kronor för filmer de fildelat. Och fler ska det bli, och högre ersättningskrav på de som sprider eller laddar ned filmer i större skala.

Bakom initiativet står inkassobolaget Gothia Inkasso som arbetar på uppdrag av filmbolagen Scanbox, Noble Entertainment, Atlantic och Crystalis Entertainment i Sverige.

De har startat Spridningskollen, en informationskampanj som syftar till att minska den illegala fildelningen.

Spridningskollen använder en programvara som identifierar IP-adressen som fildelar en av filmbolagens filmer. Därefter vänder sig bolagen till domstolen för att begära ut personuppgifter hos den internetleverantör som tillhandahållit IP-adressen. Sedan skickar bolagen krav på ersättning via brev, och de som inte betalar driver Gothia Inkasso vidare till domstol. 

– Men med stor sannolikhet kommer beloppet att höjas senare eftersom skadan av den illegala fildelningen är mycket större, säger Gordon Odenbark, vice vd på Gothia Inkasso.

Filmbolagen och inkassobolagets metod är tillåten enligt svensk lag.

– Det är lagligt så länge man inte ägnar sig åt hackning utan använder de rättsliga verktyg som finns, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt, till SVT.

Mårten Schultz tycker det är positivt att inte rättssystemet belastas. Men det är inte alla som är positiva till Spridningskollen.

– Det är en närmast maffialiknande utpressningssituation, anser Jon Karlung, vd på nätoperatören Bahnhof till Dagens Nyheter.

Jon Karlung menar att datalagringsdirektivet, som tvingar internetoperatörerna att lämna ut personuppgifter, borde användas för terrorister och grov brottslighet i stället.

Skriv kommentar