Vad du inte fick veta om Searching for Sugarman

Vad du inte fick veta om Searching for Sugarman

Dokumentärfilmen "Searching for Sugarman" har vunnit mängder med filmpriser, nu senast bästa dokumentärfilm i Oscarsgalan. Men är historien sann?

Searching for Sugarman handlar om en okänd artist som floppade i USA men som upptäckte att han var känd i Sydafrika under 1998.

Men det är inte hela sanningen.

Radioprogrammet Medierna i Sveriges Radio P1 har grävt i historien bakom dokumentärfilmen. De visar att väsentliga delar av sanningen har utelämnats i dokumentärfilmen, vilket gör att den framstås som mer spektakulär än vad den är. 

Hur mycket av en persons verkliga liv kan man välja bort innan dokumentären om honom upphör att vara just dokumentär? En stor framgång i Australien?

Rodriguez, eller Sixto Diaz Rodriguez som han heter, har tidigare varit känd inför hundratusentals människor i Australien 1979. Radioprogrammet Medierna har försökt att få en intervju med regissören Malik Bendjelloul utan framgång.

4 kommentarer

 1. Peggy
  Äntligen...
 2. Clabbemannen
  "har tidigare varit känd inför hundratusentals människor i Australien 1979"? Vad betyder detta, märklig användning av ord?!
 3. StenR
  Hans framgångar i Australien på 70-talet (inklusive att det släpptes en tredje skiva från turnén där) har omnämnts på wiki-sidan sedan 2006 så det är ingen hemlighet. Att man fokuserade på Sydafrika i filmen beror ju på det tacksamma vinklingen med det isolerade landet och att de faktiskt hittade honom igen men visst betyder alla val i en film att man riskerar att få kritik.
 4. espingnils
  Konstigt att en dokumentär inte kommit tidigare då han uppmärksammandes i Sverige redan 1998. http://www.youtube.com/watch?v=GlaN0AG7fbw.
Skriv kommentar