Sundsvall får ny filmfestival
Andreas Fock, projektledare för Film Fest Sundsvall.

Sundsvall får ny filmfestival

Film Fest Sundsvall heter den nya filmfestivalen som Film Västernorrland arrangerar 12 till 15 april 2018. Ambitionen är att filmfestivalen ska bli en angelägenhet för hela Norrland och samtidigt sätta avtryck på den nationella filmfestivalkartan.

Nätverksmöjligheter, gemenskap mellan konstarter och en samlingsplats för kulturintresserade. Det är tanken med Film Västernorrlands nya filmfestival för den norrländska filmbranschen.

– Den första tanken som slog mig när jag började jobba på Film Västernorrland var "varför finns det ingen filmfestival i Sundsvall?" Staden är ju som gjord för att arrangera en filmfestival. Tillräckligt stor för att kunna hitta en publik, men inte så stor att du riskerar drunkna. Bra infrastruktur för kultur, och med chans till spännande samarbeten mellan film, dans och musik. Möjligheterna är enorma! säger Andreas Fock, projektledare för Film Fest Sundsvall.

Andreas tar inspiration från sina festivalbesök genom åren.

– Den underligaste upplevelsen var kanske på en kortfilmsfestival i Tokyo där alla internationella gäster en tidig morgon tillsammans förväntades sopa en gata i det livliga området Harajuku. En aktivitet som vi inte tänkte reprisera under Film Fest Sundsvall, berättar Andreas Fock.

Första programsektionen för filmfestivalen heter Norrland Shorts. Här kommer kortfilmer i alla genrer och av filmskapare från Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och Gävleborg att visas. Längre fram kommer fler sektioner i festivalprogrammet att presenteras.

– Idén är att ha flera olika fokus under festivalen. Vi kommer dels att visa ny kortfilm från de fem Norrlandslänen. Det kommer även göras en satsning på nordisk film av nya regissörer på frammarsch. Dokumentärfilmsinslag kommer det också att bli. Just nu tittar vi närmare på hur vi kan hitta spännande samarbeten som gör att vi anlägger broar både till musik och dans, områden som redan har starka fästen i Sundsvall. Vi vill ha en bred festival med spets, säger Andreas Fock.

Skriv kommentar