Svenska filmer i topp på biograferna

Helgens biobesök visar enastående siffror. Sex svenska filmer bland de mest tio sedda. Senast det skedde var i början av februari i år.

Så som i himmelen, hittills 803 000 besökare totalt, ligger etta för sjunde veckan i rad. Populärmusik från Vittula återfinns på fjärde plats, Håkan Bråkan & Josef på femte och
Strandvaskaren på åttonde.

Rakt in på biotoppens sjunde plats gick i fredags lågbudgetfilmen Fjorton suger av ett långfilmsdebuterande regissörskollektiv bestående av Filippa Freijd, Martin Jern, Emil Larsson och Henrik Norrthon.

Även Lena Koppels Bombay Dreams är en långfilmsdebut som finns med på biotoppen för andra veckan i rad. Filmen har för övrigt redan hunnit vinna ett internationellt pris.

- När vi för en vecka noterade att det fanns fem svenska filmer på biotoppen så var det för tredje gången på ett år. Mer kan man inte drömma om - trodde vi. Och nu kan vi alltså konstatera att det igen finns hela sex filmer i toppen, säger Svenska Filminstitutets vd Åse Kleveland.

Tolv svenska filmer har hittills haft premiär denna höst och nu återstår åtta stycken fram till årsskiftet, bland dem Maria Bloms Masjävlar, Colin Nutleys Queen of Sheebas Pearls och Joakim Ersgårds Rancid.

Skriv kommentar