Sverige och Sydafrika skapar film tillsammans

Svenska Filminstitutet och South African National Film and Video Foundation (NFVF) kommer att samarbeta över gränserna. I projektet "Sweden - South Africa film weeks and seminars" kommer filmveckor att hållas i Sydafrika och Sverige. De innehåller seminarier och workshops om bland annat skolbio och digital teknik.

Samarbetet är tänkt att täcka flera olika områden såsom visning, produktionssamarbete, digital utveckling och skolbio. I samband med den svenska filmveckan i Sydafrika hålls ett seminarium om det svenska skolbiosystemet och i Stockholm arrangeras seminarier om produktion och regional utveckling.

Tillsammans har de fått 1,5 miljoner kronor av Kulturrådet för samarbetet som varar i tre år.

- På produktionsområdet har det hänt otroligt mycket i Sydafrika under senare år. Man hade exempelvis i år en Oscarsnominerad film samtidigt som man vann Guldbjörnen vid festivalen i Berlin. Få filmer har fått svensk distribution så det skall bli otroligt spännande att visa upp den nya sydafrikanska filmen i oktober, säger Staffan Grönberg, utlandschef på Svenska Filminstitutet.

Första större projektet blir en filmvecka i oktober med visning av sydafrikansk film på biografen Sture i Stockholm. Nästa år görs en motsvarande satsning i Sydafrika där ny svensk film presenteras.

Skriv kommentar