Sveriges bidrag i kortfilmstävling utsedd

Sveriges bidrag i kortfilmstävling utsedd

I helgen utsåg Nisi Masa Sverige, ett nätverk av filmföreningar, det bidrag som kommer att skickas till Nisi Masas internationella tävling för kortfilmsmanus.

Nisi Masa är ett nätverk bestående av ideella föreningar och riktar sig till unga filmare och filmintresserade. Nätverkets ambition är att upptäcka och stötta nya filmtalanger och att skapa en plattform för internationella samarbeten.

Manustävlingen är öppen för alla som bor i något av Nisi Masas 19 medlemsländer och som är mellan 18 och 28 år.

Deltävlingar organiseras lokalt, från Finland och Ryssland i norr till Spanien och Turkiet i söder, och tävlingen avslutas med ett internationellt jurymöte där tre manus väljs ut för produktion.

Nisi Masa organiserar tävlingen för sjunde året i rad och i Sverige har den hållits sedan 2005 då Marianne Griolet med sitt manus Lily även tog hem första pris internationellt, hennes film visades tidigare i år under filmfestivalen i Cannes i samband med det carte blanche som givits Nisi Masa under kritikerveckan.

Manustävlingen hålls varje år på ett tema som bidragen tydligt ska knyta an till, temat för årets tävling var "escape" och i helgen utsåg en ung entusiastisk jury The Great Escape av Mistre Tesfaye till vinnare av den svenska deltävlingen.

Manuset är en fartfylld skildring av det aktuella ämnet immigration och utvisning, det utspelar sig i Stockholm men Mistre säger själv att han fick inspirationen under en semester på Malta och att handlingen egentligen skulle kunna vara förlagd till vilken europeisk stad som helst. Juryn föll för den orädda kombinationen av humor, värme och allvar i den smått ironiska skildringen av ett idylliskt Sveriges klumpiga rasism. Socialrealismen har ersatts av en slags sagoinspirerad surrealism och sätter man i halsen så är det när man inser att vad som framförallt känns främmande är avsaknaden av politisk korrekthet, det är inte de strukturella förhandlingarnas avancerade retorik som skildras utan dess mycket enklare och samtidigt så självklara konsekvenser. Allt under en skinande sol och med hoppet allra närmast till hands.

I slutet av november kommer den internationella juryn, bestående av representanter från Nisi Masas samtliga medlemsföreningar, att träffas i Zagreb. Om The Great Escape röstas fram som en av de tre vinnarna kommer filmen att spelas in i Stockholm, troligtvis under sommaren 2009.

Mer information om manustävlingen hittar du på nisimasa-scriptcontest.eu.

NISA MASA
nisimasa.com
Skriv kommentar