Sveriges Oscarsbidrag är utsett
Du levande av Roy Andersson.

Sveriges Oscarsbidrag är utsett

Det är Roy Anderssons film "Du levande" som får korsa Atlanten för att tävla om den åtråvärda statyetten Oscar. Men det var på gränsen att filmen kunde komma på tal. I reglerna för tävlingen gäller nämligen att tävlingsbidragen måste ha haft premiär senast den 30 september 2007.

Du levande hade premiär så sent som förra fredagen. Filmen möttes av en hyllande och samstämd recensentkör. Och därmed var valet gjort. Det blir "Du levande" som kommer att få tävla om en nominering för bästa utländska film i Hollywood. Men nomineringen innebär inte en självklar plats på röda mattan. Först ska Oscarsjuryn göra ett urval.

Svenska Dagbladets recensent Carl-Johan Malmborg konstaterar att Roy Andersson är komikens svarta diamant i svenskt filmliv. Bättre omdöme kan man knappast få. Roy Andersson hade själv förväntat sig mer motstånd i tidningarna, lite snålhet med recensionerna.

Oscarsnomineringen innebär mer än en möjlig galamiddag i Hollywood. Att vara en tilltänkt Oscarsfilm är en stor hjälp för utlandslanseringen av en film. Roy Andersson hoppas på att Du levande ska slå föregångaren Sånger från andra våningen som visades i 38 länder.

Skriv kommentar