Test av vin: Adobe och Argento

Ibland måste man offra sig för filmens skull, och när det gäller alkohol kan det lika gärna vara jag. Två röda viner med filmanknytning har testats, Argento samt Adobe. Den förra anspelar på skräckfilmregissören Dario Argento och den senare på företaget Adobe.

Hur står sig Argentos och Adobes motsvarigheter på alkoholsidan? Det finns bara ett sätt att ta reda på det, och någon måste ju faktiskt kränga i sig två vinflaskor för att få reda på svaret.

Vinflaska: Argento Malbec

Argento

Argento produceras i Argentina (och Dario Argento producerades i Italien 1940) och håller en skräckinjagande alkoholhalt på 13,0 %. Okej, den är inte så skräckinjagande, men det var ett snyggt sätt att få in lite skräck i vinet.

En flaska rött (av modellen Argento Malbec) på 750 ml går lös på 79 kronor så inte heller priset är skräckinjagande. Vitt kostar 73 kronor.

När jag tänker på det så finns det inget skrämmande alls med vinet. Möljligtvis smaken, som är lite besk. Systembolaget beskriver den som ungdomlig med mycket fruktig smak, inslag av fat, björnbär, örter, choklad och vanilj. För mig är det en obegriplig beskrivning så jag ger nöjer mig med att beskriva den som ett beskt vin som med nöd och näppe får godkänt. Konstigt nog så blev den godare när den har fått stå några dygn i öppnad men försluten flaska, vilket annars inte rekommenderas när det gäller vin.

Argento ska serveras vid 16-18 grader till rätter av gris-, lamm- eller nötkött. Full blir man hur som helst.

Betyg: 3

Vinflaska: Adobe

Adobe

Adobe Reserve Cabernet Sauvignon kommer från Chile (en bit från Adobe Systems huvudkontor som ligger i San Jose i USA alltså) och är ett rött vin med 14,5 % akoholhalt. En flaska på 750 ml kostar 75 kronor.

Smaken beskrivs som mycket fruktig, ungdomlig smak med inslag av fat, svarta vinbär, örter, grön paprika och choklad. Fruktig kan jag faktiskt hålla med om. Det känns lite som en tropisk juice spetsad med absint med en gnutta bark i. Men sedan är jag ju ingen expert på vin.

Precis som Argento så serveras det bäst till lamm- eller nötkött. Man blir dessutom ännu fullare med detta vin.

Betyg: 3,5

Slutsats

I valet och kvalet mellan det beska vinet (Argento) och den tropiska fyllejuicen (Adobe) måste jag nog ändå kora Adobe som vinnare. Det är helt enkelt lite godare, även om dessa två viner inte hamnade på min favoritlista. Men kom ihåg, mina smaklökar är inget objektivt rättesnöre (även om jag ibland önskar att de vore det) så det är bäst att du bildar din egen uppfattning.

Ta dig tid att själv dricka något av vinerna, gärna tillsammans med någon klassiker av Dario Argento eller samtidigt som du klipper din film i Adobe Premiere. Då kommer vinet till sin fulla rätt. Glöm allt det där tramset med kex och ost som du lärde dig på vinprovarkursen.

Och kom ihåg, drick med förstånd. Jag har testat det motsatta så att du inte behöver göra det. Skriv också en kommentar och tipsa om vad du gillar!

Thank God It's Friday, TGIF, är Voodoo Films sätt att säga att helgen är här. På fredagar får du något underhållande, så slappna av och njut. Helgen är här! Skicka tips

2 kommentarer

  1. teamfagott
    Kul Idé. Men varför inte testa viner som förekommer i film istället. Ett annat trevlig tema är maträtter från film, då gärna maffioso film såklart
  2. Peter Dahlgren
    Då skulle vi inte få göra annat än att dricka och äta. Fast det kanske inte är en sådan dum idé. ;)
Skriv kommentar