Voodoo Film firar 20 år

Voodoo Film firar 20 år

Tiden går fort när man har roligt. I år är det 20 år sedan hemsidan Voodoo Film startade.

Men varför heter Voodoo Film just Voodoo Film?

Det är en bra fråga, något som hittills aldrig besvarats på hemsidan. På det glada 1990-talet gjorde Voodoo Films upphovsman, Peter Dahlgren, en kortfilm tillsammans med andra filmare som handlade om övernaturligheter som fick symboliseras av just voodoo (om det verkligen var äkta afrikansk voodoo är dock en annan fråga).

Namnet hängde sedan med. Vi hade gjort en voodoofilm och vad passade då bättre än att göra en hemsida med samma namn? Sagt och gjort.

Det amerikanskklingande namnet fick bli Voodoo Films (notera -s på slutet), men ändrades snart till det svenskklingande namnet vi nu känner till: Voodoo Film.

Men tror upphovsmannen själv att afrikansk voodoo fungerar? Nej, inte direkt. Det är ett intressant kulturellt fenomen. Men kulturella fenomen av övernaturliga slag gör sig däremot väldigt bra på vita duken!

Det gröna Voodoo Film

Någon gång i början av 2000-talet hade Voodoo Film ett samarbete med Filmik, ett resurscentrum som numer heter Reaktor Sydost. Samarbetet innebar att Voodoo Film fick lite pengar för att driva sajten med motkravet att färgerna på hemsidan skulle genomsyras av Filmiks färger som på den tiden var grön. På den tiden hade Voodoo Film en ljusblå färg. Men efter bytet till en grön färg så blev det Voodoo Films nya identitet, även om hemsidan i dagsläget har lite mer ljusare färger där vissa blåa inslag förekommer.

Skärmdump Voodoo Film 2004-09-29
Voodoo Film 29 september 2004.

Skriv kommentar