8 000 UR-program blir tillgängliga gratis
UR:s vd Erik Fichtelius med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth firar att nästan 8 000 utbildningsprogram blir fria. Foto: Anton Frank/UR

8 000 UR-program blir tillgängliga gratis

Nu blir nästan 8 000 utbildningsprogram gratis tillgängliga över nätet sedan UR tecknat ett nytt upphovsrättsavtal med de som äger rättigheterna till filmerna.

Nu blir det möjligt för alla svenskar att i bildningssyfte skapa sina egna radio- och tv-kanaler på nätet sedan nästan 8 000 hittills inlåsta utbildningsprogram nu görs tillgängliga för studerande i alla åldrar.

- Det här skapar helt nya förutsättningar för utbildning och lärande, säger UR:s vd Erik Fichtelius. Så här många program fritt tillgängliga på nätet gör det möjligt också för mycket nischade intressen eller små minoritetsgrupper att nå ett stort utbud inom det egna området.

Det är unikt att ett utbildningsarkiv nu tillgängliggörs på ur.se. UR har efter förhandlingar med rättighetsinnehavarna, med extra pengar ur det så kallade Rundradiokontot, friköpt rättigheterna till de utbildningsprogram som de under många år producerat för den svenska utbildningens behov så att de nu kan ses utan lösenord på nätet.

Skriv kommentar