Den här utrustningen behöver du för att spela in en film

Den här utrustningen behöver du för att spela in en film

Att spela in en film är jättekul, både som hobby och yrke. Det krävs ingen utbildning för att spela in och redigera – alla kan köpa utrustningen de behöver och börja göra film. Många menar såklart att det är bra att ha en utbildning i grunden, men för att bli riktigt bra behöver du först och främst mycket erfarenhet.

Planera produktionen

Innan du börjar spela in film är det viktigt att planera produktionen ordentligt. Med bra förberedelser kan du spara tid genom färre inspelningar, och du kanske även sparar tid i redigeringen. Du bör tänka igenom följande innan tagning: 

  • Gör en plan för varje scen (storyboard)
  • Sätt alla scenerna i sammanhang  
  • Bestäm ungefär hur lång filmen ska vara  
  • Tänk igenom syftet med varje enskild scen 

När det gäller innehållet, finns det en rad olika saker att ta hänsyn till. Med manus och storyboard kan du göra själva produktionen strukturerad och effektiv, och du bör bekanta dig ordentligt med innehållet du ska filma. Skapa en bra titel och beskrivning av projektet, och fokusera på kärnberättelsen – korta och fokuserade scener är bättre än att “röra ihop det” för mycket.

Inspelning

Själva inspelningen är givetvis en viktig del av arbetet. Innan du börjar spela in bör du göra en inspelning för att testa att ljudet tas upp ordentligt och att bilden är i fokus. Spela in små delar åt gången och bygg upp filmen gradvis i enlighet med storyboarden. Det är lätt att vara perfektionist när man är igång, men försök att undvika det – filmen kan redigeras i efterhand och det är bättre att tänka att man ska göra det bättre nästa gång än att lägga en massa tid på att peta i det.

Redigering

I redigeringen sätts hela filmen ihop – bilder, ljudeffekter, musik och eventuell text. Det finns många gratisprogram som låter dig syssla med enkel videoredigering, både på smartphonen och Mac. Om du har mer avancerade behov så bör du investera i ett bra redigeringsprogram.
 
När filmen är klar bör du visa den för en testpublik innan du distribuerar den vidare. Det är lätt att stirra sig blind på sitt eget arbete, och därför bör alltid några andra exponeras för innehållet.

Den här utrustningen behöver du

För att spela in, klippa och visa en film behöver man följande grundläggande utrustning:

  • En videokamera
  • Program för videoredigering

Med dagens teknologi kan du använda smartphonen till att spela in en film i hög kvalitet, och som sagt finns det en rad gratis redigeringsprogram för enkla redigeringsbehov. Efterhand som du får mer erfarenhet, kommer du kanske se behovet av att investera i professionell utrustning. Annan nödvändig utrustning kan vara:

  • Extern mikrofon
  • Extern ljussättning
  • Lugnt rum och knarrfri stol till redigeringsarbetet 

Så kan du finansiera utrustningen

Professionell utrustning för att spela in och redigera film kostar mycket pengar. En bra möjlighet för finansieringen är att ta ett lån till konsumtion, alltså ett privatlån. Det är ett flexibelt lån där du inte behöver tillhandahålla banken med någon säkerhet för att få låna pengar. Du kan därför låna precis det belopp du behöver, och du kan använda pengarna på precis det du själv vill. Det är en bra lösning för dem som inte vill ställa bostad eller andra värdesaker som säkerhet till banken.

För att hitta det billigaste privatlånet kan det vara bra att använda en låneförmedlare. Det är en finansagent som arbetar med att jämföra olika låneerbjudanden, och hitta skräddarsydda lösningar för varje enskild kund. Genom att gå via en låneförmedlare kan man hitta ett lån med lägsta möjliga ränta. Det är bra för dig som inte vill betala mer än du måste.

Kommentarer avstängda

Detta är en sponsrad nyhet som Voodoo Film inte har skrivit och därför tillåts inte kommentarer.