Vad fan gör en tv-redigerare om dagarna egentligen?

Har du sett tv-serien Chuck? Undrar du hur den klipps?

I klippet får du se en redigerare klippa Chuck under 25 dagar komprimerade till 3 minuter time lapse.

Det enda man kan säga efter att ha sett videon är att man hoppas att redigeraren har (och utnyttjar) gymkort.

5 kommentarer

 1. Pontus w
  Jag skulle inte kalla en filmklippare som jobbar med TV-serier för tv-redigerare, men i övrigt ett kul klipp.
 2. Peter Dahlgren
  Du, jag satt med precis samma fundering efter en mindre blackout på kvällen! Vad heter egentligen "news cutter" på svenska förresten?

  Nu gjorde jag uppdelningen:

  * filmklippare = klippa filmberättelser
  * tv-redigerare = klippa för tv

  Det är inte helt genomtänkt nu när "filmklippning" i princip inte existerar utan också äger rum i dator, även om namnet följt med.

  Jag tar tacksamt emot förslag på bättre ord!
 3. Carl
  Har sett att många video/film-redigerare använder två skärmar för själva klippningen, men vad används den tredje skärmen/tv'n till. Är det för att se hur det blir på en sådan?

  Blir det inte videoklippare istället för filmklippare?
 4. Pontus w
  Ja det är en mycket bra fråga och lika bevärlig som distinktionen mellan video, film och diverse mellanformat digitalfilm och dslr-video, dslr-film etc i avseendet kameror och vad de producerar: http://forum.voodoofilm.org/showthread.php?t=29874

  Jag skulle nog helt enkelt kalla honom för en klippare. Vill man specificera så skulle jag eventuellt skriva tv-serieklippare eller helt enkelt filmklippare då formatet på de flesta tv-serier är film d.v.s. i avseendet inspelningsformat (även om t.ex. digitalfilm så som RED och Arris kameror bryter ny mark hela tiden) samt tillvägagångssätt d.v.s. hur teamen och produktionsförfarandet är uppbyggda etc.
  Rent traditionellt så har jag iaf för mig att rätt benämning varit filmklippare just eftersom filmerna skjutits på film och då de följaktligen klippt film.

  Redigerare skulle jag iaf undvika då det i min värld har att göra med traditionell TV och inte dramaproduktioner. Mina egenhändigt hopknåpade definitioner:


  Klippare:
  Klipper efter manus och en regissörs vision med bland annat ringade tagningar som utgångsmaterial. Arbetsmaterialet består oftast av många tagningar och olika inställningar från varje scen och syftar till en klassisk dramaturgisk uppbyggnad d.v.s. karaktärsutveckling, plot etc.
  En klippare klipper oftast off line, med slaskljud eller inget ljud alls.

  Redigerare.
  Redigerare under förhållandevis stor tidspress videomaterial med stor kreativ frihet för att ta tillvara på, och eventuellt skapa, dramatiska utvecklingar under förhållandevis lite överseende av reporter eller producent. Materialet är oftast linjärt skjutet med långa tagningar och med ljud. Materialet klipps oftast online och färgkorrigeras samt ljudkorrigeras av redigeraren.

  Om man skall generalisera. Till detta kommer förståss dokumentärfilmsklipparen/redigeraren m.m. men som sagt om man generaliserar grovt.
  Om det gäller film eller video, dator/bandredigering eller klippbord, spelar i dag mindre roll, det handlar snarare om arv och tradition. Många var de klippare som klippte inskannat material på BETA-redigeringar också.

  Vore kul att se hur andra definierar detta.

  Mvh /Pontus w
 5. Peter Dahlgren
  Pontus W: Intressanta reflektioner.
Skriv kommentar