Nästa generations videocodec har inga pixlar
Till vänster är den vanliga digitala bilden med pixlar. Till höger är den renderade bilden med vektorgrafik. Foto: University of Bath

Nästa generations videocodec har inga pixlar

H.265 är nästa generations videocodec som redan är här, som tar ännu mindre utrymme. Men framtiden verkar inte bestå av pixlar, utan av vektorer.

H.264 (eller AVC) är en videocodec som har tjänat oss ett bra tag. Bland annat har det funnits i HDSLR, blu-ray och mobiltelefoner.

Efterföljaren, som heter H.265, kommer att komprimera ännu mer. I grund och botten handlar det om att se till att videosignalen tar så lite utrymme som möjligt och samtidigt behåller så mycket av bildkvaliteten som möjligt. H.265 ska komprimera 35 % bättre jämört med sin föregångare.

H.265 fungerar så effektivt genom att utnyttja dagens datorprocessorer mer än tidigare. Det gör att det i praktiken kan bli möjligt att se video i 4K på en mobiltelefon, eftersom internetuppkopplingen inte blir lika lidande.

Men det finns något mer intressant i startgroparna. Ett forskarteam i Storbritannien har utvecklat en vektorbaserad codec. Det innebär att det inte finns några pixlar alls, utan i stället byggs upp av matematiska beräkningar som har samma bildkvalitet hur långt man än zoomar in på dem.

Därför blir också pratet om upplösning irrelevant eftersom det är möjligt att välja vilken upplösning som helst. Dagens datorspel är också uppbyggda på detta sätt med hjälp av vektorgrafik, men konturer och hudtoner fylls ofta i med hjälp av pixelgrafik.

Än så länge är det förstås i tidigt forskningsstadium, men det ger en insyn i hur framtidens video kan se ut. Det kommer också ställa ännu högre krav på datorkraften, men det lär väl förmodligen inte vara något problem.

Forskningsrapporten om den vektorbaserade codecen finns att läsa hos University of Bath.

Skriv kommentar